26.02.2008

Rekordno število patentnih prijav v letu 2007

4,7 odstotna rast števila vloženih prijav po PCT

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) je v svojem sporočilu za javnost PR/2008/536 z dne 21.2.2008 objavila, da je bilo v letu 2007 vloženo rekordno število prijav po mednarodni pogodbi o sodelovanju na področju patentov (Patent Cooperation Treaty - PCT), in sicer je bilo vloženih kar 156.1000 prijav, kar pomeni 4,7 odstotno rast v primerjavi z letom 2006.

Prvo deseterico držav glede na sedež prijavitelja (izumitelja) sestavljajo: Združene države Amerike (1), Japonska, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Kitajska, Nizozemska, Švica, Koreja in Švedska (10). Že četrto leto zapored največjo rast dosegajo države iz severovzhodne Azije, ki predstavljajo kar 25,8 odstotni delež vseh mednarodnih prijav po PCT.

april (4)  marec (10)  februar (14)  januar (12)