07.10.2016

Reforma avtorskega prava - Predlogi Evropske komisije za posodobitev avtorskega prava

Urad vabi k predložitvi mnenj do 17. 10. 2016

Evropska komisija je 14. 9. 2016 v okviru strategije EU za vzpostavitev enotnega digitalnega trga predstavila predloge za posodobitev avtorskega prava za večjo kulturno raznolikost v Evropi, večji obseg spletnih vsebin ter jasnejša pravila za vse spletne akterje. Predlogi prinašajo tudi orodja za inovacije na področju izobraževanja, raziskav in ustanov za varstvo kulturne dediščine.

Kot izhaja iz predlogov so cilji Komisije:

• boljša izbira in dostop do vsebin na spletu in prek meja;
  • izboljšanje pravil o avtorski pravici na področju izobraževanja, raziskav, kulturne dediščine in vključevanja invalidov;
  • pravičnejši in bolj trajnosten trg za ustvarjalce, ustvarjalne panoge in medije.

Predlogi Komisije so dostopni na spodnjih povezavah:

K zgoraj navedenemu predlogu direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu in predlogu uredbe o določitvi pravil glede uveljavljanja avtorske in sorodnih pravic, ki se uporabljajo za določene spletne prenose radiodifuzijskih hiš in retransmisije televizijskih in radijskih programov je Komisija pripravila skupen Povzetek ocene učinka, ki je v slovenskem jeziku dostopen na tej povezavi.

Ostali dokumenti še niso na voljo v slovenskem jeziku in so dostopni na spletni strani Komisije.

Vabimo vas, da na e-naslov urada sipo(at)uil-sipo.si ali na naslov Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, 1000 Ljubljana pošljete svoje mnenje k navedenim predlogom, najpozneje do 17. oktobra 2016.

december (8)  november (2)  oktober (8)  september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)