03.05.2010

Prvič v 20 letih manj evropskih patentnih prijav in patentov

Statistika EPU za 2009

Leta 2009 je Evropski patentni urad prejel 134.542 prijav, 8 % manj kot leto poprej. Za 13 % je bilo manj tudi podeljenih patentov (52.000). Prva tri mesta med prijavitelji si delijo Američani (24,5 %), Nemci (18,7 %) in Japonci (14,8 %). Največ prijav je bilo s področja medicinske tehnologije. Število prijav na vseh doslej vodilnih tehničnih področjih se je znižalo, zlasti na področjih osnovnih elektrotehničnih elementov, električnih telekomunikacijskih tehnik in računalništva, bistveno pa se je dvignilo število prijav na področjih hidravličnih strojev in obnovljivih energij (energij biomase, vode/plime/morskega valovanja in vetra ter fotovoltaičnih in solarno-termalnih energij).

Večina evropskih držav, ki so bile doslej med vodilnim prijaviteljicami evropskih patentov, se je tega leta soočila z upadom prijav, najverjetneje zaradi posledic svetovne gospodarske krize. Tudi Slovenci so tega leta vložili manj evropskih prijav kot leta 2008, vendar pa je razveseljivo dejstvo, da se je v Sloveniji kar za 22 % dvignilo število nacionalnih patentnih prijav, s čimer se ne more pohvaliti veliko držav.

Slovenski prijavitelji so leta 2009 vložili pri Evropskem patentnem uradu 119 prijav, 7 % manj kot prejšnje leto, kar pomeni 58,6 patentnih prijav na milijon prebivalcev, podeljenih pa jim je bilo 28 evropskih patentov, za 15,1 % manj kot lani, kar pomeni 13,8 patentov na milijon prebivalcev.

Med 10 državami, ki so tako kot Slovenija od leta 2004 dalje članice EU, je Slovenija uvrščena:

• glede na število vloženih prijav (119) na 3. mesto - za Poljsko (173) in Češko (136), glede na število podeljenih patentov (28) pa na 4. mesto - za Češko (40), Madžarsko (38) in Poljsko (33);
  • glede na število prijav na milijon prebivalcev (58,6) na 2. mesto - za Malto (149,9), glede na število podeljenih patentov na milijon prebivalcev (13,8) pa na 3. mesto - za Ciprom (30,1) in Malto (29). Nekatere druge države so imele na milijon prebivalcev bistveno manj prijav (npr. Češka 13, Madžarska 11,4, Slovaška 4,6, Poljska 4,5) oziroma podeljenih patentov (npr. Madžarska in Češka 3,8, Slovaška 1,7, Poljska 0,9).

(Vir: Letno poročilo Evropskega patentnega urada)

julij (7)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)