07.12.2016

Prvič podeljena nagrada za oblikovalske dosežke

DesignEuropa Awards nagradil dosežke oblikovalcev v treh kategorijah

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je konec novembra v Milanu prvič podelil nagrade oblikovalcem oziroma imetnikom registriranih modelov Skupnosti. EUIPO skuša poudariti pomembnost industrijske panoge, ki se ukvarja z oblikovanjem, saj slednja ustvari 12 % vseh delovnih mest v EU in skoraj 13 % BDP-ja.

Nagrado za industrijsko oblikovanje so podelili podjetju Thule za otroški jogging voziček, ki je žirijo prepričal z izvirno zasnovo in konstrukcijo, voziček pa je okreten, lep in enostaven za uporabo.

Nagrada za mala in rastoča mlada podjetja je šla v roke podjetja Caimi Brevetti za protihrupne obloge, ki s svojo spremenljivo gostoto in nepravilno obliko udušijo zvok.

Z nagrado za življenjsko delo so za več kot šestdesetletno udejstvovanje na področju oblikovanja počastili Giorgetta Giugiara. Giugaro je eden najbolj vsestranskih in ustvarjalnih  oblikovalcev, ki pri oblikovanju modelov in prototipov avtomobilov združuje funkcionalnost in estetski vidik. Zasnoval je več kot dvesto modelov za različne avtomobilske tovarne, ki so po njegovih predlogah izdelale več kot 60 milijonov avtomobilov, njegovi najuspešnejši oziroma najpriljubljenejši modeli pa so VW golf in različni modeli Fiata. Podpisal se je tudi pod model nam dobro poznanega avtomobila Yugo.

Več: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/designeuropa

januar (7)