17.06.2015

Projekt WIPO za izboljšanje upravljanja kolektivnih organizacij in zbornik TAG of Excellence

Cilj tega projekta odličnosti je uvedba standarda za zagotavljanje kakovosti upravljanja kolektivnih organizacij

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) bo 3. julija 2015 ob robu zasedanja Stalnega odbora za avtorsko pravo WIPO v Ženevi predstavila zbornik dobrih praks in priporočil za kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic, ki je nastal v okviru projekta odličnosti »TAG of Excellence«, pri katerem WIPO sodeluje s konzorcijem mednarodnih zvez kolektivnih organizacij.

Učinkovito in odgovorno upravljanje kolektivnih organizacij je v središču pozornosti mednarodnih regulatorjev sistema intelektualne lastnine na globalni ravni. Dosedanje izkušnje poslovanja nareč kažejo, da dejavnost kolektivnega upravljanja avtorske in sorodnih pravic potrebuje več zaupanja tako imetnikov pravic kot tudi uporabnikov. Samoregulacija ni zadostna, zato mednarodna skupnost pospešeno išče načine za zagotovljanje čim bolj odgovornega upravljanja kolektivnih organizacij s strani njihovih poslovodstev. Odgovorne in in učinkovite kolektivne organizacije so namreč porok za spoštovanje intelektualne lastnine.

TAG of Excellence img Projekt »TAG of Excellence«, ki se je začel leta 2013 na pobudo Mednarodnega urada Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO International Bureau), ponuja program podpore za izboljšanje upravljanja organizacij za kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic (kolektivnih organizacij) v smeri večje preglednosti in odgovornosti.

Cilj projekta je uvedba standarda za zagotavljanje kakovosti (TAG standard), ki ga kolektivna organizacija pridobi prostovoljno in s katerim lahko dokaže, da je dosegla s standardom opredeljeno raven preglednosti, odgovornosti in upravljanja (Transparency, Accountability and Governance so angleški izrazi, katerih začetnice sestavljajo akronim TAG). Program predvideva tudi izobraževanje in program usposabljanja, ki bo sodelujočim kolektivnim organizacijam pomagal doseči opredeljeni standard poslovanja.

Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) v svojem prizadevanju za izboljšanje kakovosti poslovanja kolektivnih organizacij s privoljenjem WIPO Copyright Infrastructure Division že danes objavlja dokumente projekta TAG of Excellence, in sicer predvsem TAG Kompendij oziroma Zbornik dobrih praks in priporočil za kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic (The Compendium of Good Practices Concerning the Collective Management of Copyright and Related Rights), ki predstavlja bistveni element tega projekta. Dodajamo še dokumenta TAG Vprašanja in odgovori (Questions and Answers) in TAG Predstavitveni letak (TAG Pamphlet).

Tudi URSIL je v okviru svoje nadzorstvene funkcije nad skladnostjo poslovanja kolektivnih organizacij z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) namreč v preteklosti posvetil precej pozornosti izboljšanju kakovosti delovanja kolektivnih organizacij, saj je pri izvajanju te funkcije zaznal več slabosti v sistemu upravljanja in vodenja kolektivnih organizacij, ki so tudi posledica nejasnosti ZASP. Novembra 2014 je urad tako sprejel Priporočila za dobro upravljanje kolektivnih organizacij v Republiki Sloveniji in na ta način prvič sistematsko podal vsebinske smernice kolektivnim organizacijam, kako naj organizirajo sisteme vodenja in upravljanja, ki bodo zagotavljali optimalno delovanje kolektivnih organizacij in predvsem večjo odgovornost in preglednost sprejemanja njihovih odločitev. Urad je oktobra istega leta v sodelovanju z WIPO v Ljubljani pripravil odmevno mednarodno konferenco o učinkovitem in odgovornem upravljanju kolektivnih organizacij, na kateri je WIPO prvič javno predstavil svoj načrt regulacije kolektivnih organizacij v obliki pobude »TAG of Excellence. Konferenca je bila tudi prvi poizkus poenotenja standardov nadzorstvenih aktivnosti regulatornih organov, ki nadzirajo delovanje kolektivnih organizacij v Evropi, kar utegne po odzivih udeleženih regulatornih organov postati stalna praksa.

Za morebitna dodatna pojasnila v zvezi s projektom TAG of Excellence se obrnite neposredno na WIPO Culture and Creative Industries Sector, Copyright Infrastructure Division (kontaktna oseba je Peter Ford, peter.ford(at)wipo.int).

oktober (13)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)