27.10.2008

Priznanja slovenskim inovatorjem

18 mednarodnih nagrad in 20 priznanj ASI

Ob zaključku akcije Leto ekoloških novosti, za katero je dalo pobudo združenje ASI – Aktivni slovenski inovatorji, so bila 21. oktobra na srečanju inovatorjev v Slovenj Gradcu 20 inovatorjem podeljena priznanja za razvoj ekoloških novosti. Prejeli so jih Konrad Ajster, Alojz Čarman, Jakob Černoga, Obrad Dabić, Marjan Drev, Matijaž Gostečnik, Jožef Jarh, društvo Jasa, Ivan S. Klaneček, Davorin Kralj, Tomaž Pevc, Ferdinand Pretnar s soinovatorjem Jožetom Romšakom, Alfonz Rade, Anica Rajh, Jože Stopar, Rajko Topolovec, Viljem Turšič s soinovatorjema Markom Barago in Jožetom Vetrovcem, Igor Urban, Jožef Vlah in Miroslav Žibert.

Na omenjenem srečanju je bila podeljena tudi velika nagrada Evropskega združenja inovatorjev AEI za najboljšo ekološko novost, in sicer inovatorju Igorju Urbanu iz Ljubljane za postopek proizvodnje novega gradbenega materiala – umetno okamenelega lesa.

24. oktobra pa je nagradi za najboljšega inovatorja na področju ekologije in za inovativno ekološko podjetje podelila tudi Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO). Prvo priznanje je prejel mag. Davorin Kralj iz Maribora za modeliranje recikliranega izolacijskega materiala iz trdega poliuretana in betona na osnovi agregata iz lahko pihanega stekla za izboljšanje energetske učinkovitosti zgradb, priznanje za ekološko-inovativno podjetje pa Okoljsko raziskovalni zavod iz Slovenskih Konjic za več inovativnih ekoloških rešitev, kot je npr. minimizacija odpadkov z »rumeno vrečo«, ki omogoča gospodinjstvom učinkovito ločevanje odpadkov na domu. Na omenjeni zavod se obračajo številni inovatorji, ki iščejo pomoč pri ugotavljanju ekološkega potenciala njihovih idej in spodbudo za njihovo uresničitev.

Na mednarodnem inovacijskem sejmu v Suzhouju na Kitajskem, ki se je končal 27. oktobra, pa so slovenski inovatorji prejeli tri zlate, pet srebrnih in šest bronastih medalj ter še zlati kipec za najboljšo žensko inovatorko. Zlate medalje so prejeli inovatorji Aleksander Polutnik, Jože Stopar in Valentin Zupan, srebrne Jože Bider, Drago Čendak, Obrad Dabić, Davorin Kralj in Ivan Zrimšek s soinovatorjem Sergejem Vesninom, bronaste pa Milan Divjak, Tomaž Pevc, Milena Potočnik, Viljem Turšič s soinovatorjema Markom Barago in Jožetom Vetrovcem, Igor Urban ter Jožef Vlah. Polutnik je zlato medaljo prejel za električno monokolo, Zupan za nove harmonike, ki dosegajo izjemne razpone tonov, Stopar pa za posebno hitro spojko, s katero je združil ročni gasilni aparat in stabilni gasilni sistem ter s tem povečal uporabnost ročnega gasilnega aparata. Fizioterapevtka Milena Potočnik je po sklepu komisije Mednarodnega združenja organizacij inovatorjev prejela nagrado za najboljšo žensko inovatorko na sejmu za pripravo za razbremenjevanje hrbtenice.

avgust (7)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)