20.11.2020

Prihodnja politika EU na področju intelektualne lastnine

Svet Evropske unije sprejel sklepe

Svet EU je sprejel sklepe o ključnih elementih prihodnje politike EU na področju intelektualne lastnine. Sklepi so prispevek Sveta k tekočemu delu Komisije v zvezi z akcijskim načrtom EU za intelektualno lastnino, ki naj bi bil predstavljen v kratkem. Svet v teh sklepih poudarja pomen močnega, učinkovitega, preglednega in uravnoteženega sistema varstva intelektualne lastnine ter potrebo po usklajeni splošni strategiji, ki bo zagotovila zaščito inovacij in pravičen dostop do njih.

Kar zadeva prepoved patentiranja rastlinskih ali živalskih proizvodov, ki se pridobijo izključno s postopki, ki so v bistvu biološki, Svet pozdravlja najnovejše dogajanje v okviru Evropske patentne organizacije. Svet poleg tega priznava, da je treba okrepiti sisteme zaščite geografskih označb v EU. Pripravljen je preučiti sistem za zaščito sui generis za nekmetijske proizvode na podlagi temeljite ocene učinka njegovih morebitnih stroškov in koristi.

Komisija je pozvana, naj sprejme več konkretnih ukrepov za boj proti ponarejanju in piratstvu, tudi z izboljšanjem sodelovanja s spletnimi platformami in drugimi ponudniki storitev gostovanja.

Svet poleg tega poziva Komisijo, naj predstavi predloge za revizijo pravnega okvira o varstvu industrijskih modelov.

Več je na tej povezavi.

december (1)  november (9)  oktober (14)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)