14.07.2010

Prevodi prihodnjih patentov EU

EK predstavila predlog prevajalskega režima

Evropska komisija je predstavila predlog prevajalskega režima za prihodnje patente EU, ki je ključnega pomena za uspešno uvedbo teh patentov. Trenutno so namreč stroški pridobitve patenta v Evropi kar desetkrat višji kot v ZDA, kar slabo vpliva na raziskovalno in inovativno dejavnost pa tudi na konkurenčnost evropskega gospodarstva. Zato je treba evropskim izumiteljem omogočiti varstvo izumov po dostopnejših cenah in z enim samim patentom, ki bo veljal za celotno področje EU, katerega prevajalski stroški bodo minimalni in ga ne bo treba potrjevati na nacionalni ravni. Predlog Komisije temelji na uspešnem trijezičnem sistemu, ki ga uporablja Evropski patentni urad (EPU), in bi drastično znižal obstoječe stroške prevodov patentov.

Predlog Uredbe Sveta EU o ureditvi prevajanja za patent EU v slovenščini; več o tem tudi na spletišču Evropske komisije >>

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)