15.04.2010

Predavanje direktorja Centra WIPO za arbitražo in mediacijo

23. aprila 2010 v počastitev Svetovnega dne intelektualne lastnine

Ob Svetovnem dnevu intelektualne lastnine bo 23. aprila ob 10. uri na Uradu RS za intelektualno lastnino predavanje Erika Wilbersa, direktorja Centra za arbitražo in mediacijo pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO).

Spori na področju intelektualne lastnine so vedno bolj zapleteni in dolgotrajni. V njih kot stranke pogosto nastopajo tudi tujci. Je lahko alternativno reševanje sporov, kot je mediacija, arbitraža ali strokovno odločanje, boljša izbira kot postopek pred sodiščem? Kakšna je razlika med njimi? Kakšni so razlogi za in proti uporabi alternativnih načinov reševanja? Na ta in še mnoga druga vprašanja bo skušal odgovoriti gostujoči predavatelj.

Predavanje, ki bo potekalo v angleškem jeziku, je namenjeno malim in srednjim podjetjem, razvojnim in raziskovalnim ustanovam pa tudi vsem drugim, ki se utegnete srečati s spori na področju intelektualne lastnine in bi želeli prihraniti čas in stroške z uporabo postopka, ki upošteva značilnosti sistema intelektualne lastnine in v katerem odločajo resnično usposobljene osebe.

Center WIPO za arbitražo in mediacijo deluje na nepridobitni osnovi in se zavzema za cenovno dostopnost učinkovitega reševanja sporov. Od svoje ustanovitve leta 1994 je odločal v več kot 220 primerih, pri čemer je bila večina vlog predloženih v zadnjih petih letih. Največkrat je odločal o patentih (44 %), in sicer na področju informacijskih tehnologij in telekomunikacij (28 %). S poravnavo je bilo končanih 73 % arbitražnih in 56 % mediacijskih postopkov.

Center alternativno rešuje tudi domenske spore, do katerih prihaja med imetniki znamk in imetniki spletnih domen. Število obravnavanih primerov je že preseglo 16.000.

Vstop na predavanje je prost, zaradi omejenega števila mest pa vas prosimo, da udeležbo potrdite do četrtka, 22. aprila 2010 na elektronski naslov info(at)uil-sipo.si s pripisom »Predavanje ob Dnevu IL«. >> Vabilo

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)