01.12.2011

Preboj pri krepitvi globalnega patentnega sistema

Sporazum o strojnem prevajanju patentnov med EPO in kitajskim državnim uradom za IL

Evropski patentni urad (EPU) in Državni urad za intelektualno lastnino LR Kitajske sta na tradicionalnem letnem srečanju o dvostranskem sodelovanju 29. novembra 2011 podpisala sporazum o dvojezičnem strojnem prevajanju patentov (iz kitjskega v angleški jezik), katerega cilj je odpraviti jezikovne ovire in olajšati dostop javnosti do patentnih informacij.

Gre za izjemen korak, ki bo izboljšal patentni sistem in močno olajšal širjenje tehnoloških informacij na globalni ravni. Urada sta se dogovorila, da bosta z združenimi močmi javnosti že v prihodnjem letu ponudila orodja za avtomatsko prevajanje patentov (iz kitajščine v angleščino). Storitev bo brezplačna in dostopna prek interneta.

S podpisom sporazuma se inovatorjem in drugim uporabnikom patentnega sistema odpira možnost dostopa do ogromne količine tehnoloških informacij, ki so jim bile zaradi jezikovnih ovir doslej nedostopne.

Vir: obvestilo EPU

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)