17.04.2015

Pravnomočnost sklepa urada o prepovedi kolektivnega upravljanja pravic brez dovoljenja urada in dolžnosti kolektivnega upravljanja pravic kot edine dejavnosti

Zavrnjena tožba Združenja SAZAS

Upravno sodišče RS je s sodbo št. I U 447/2014-9 z dne 9. 4. 2015 zavrnilo tožbo Združenja SAZAS zoper sklep Urada RS za intelektualno lastnino št. 31221-8/2013-3/105 z dne 5. 2. 2014, ki je tako postal pravnomočen.

S tem sklepom je urad Združenju SAZAS odredil, da v roku 30 dni od vročitve odpravi kršitev prvega odstavka 146. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), ki jo je storilo s tem, da dejavnosti kolektivnega upravljanja avtorskih pravic na avtorskih delih s področja glasbe na podlagi dovoljenja št. 800-3/96 z dne 12. 3. 1998 ne opravlja kot svojo edino dejavnost, saj brez dovoljenja pristojnega organa kolektivno upravlja tudi pravice avtorjev na avdiovizualnih delih.

Upravno sodišče RS je v sodbi med drugim navedlo, da prvega odstavka 162. člena ZASP ni mogoče razlagati v pomenu, da bi bil pristojni organ (urad) v postopku nadzora omejen na nadzor le v povezavi s poročili o poslovnih zadevah, poslovnimi knjigami, drugo poslovno dokumentacijo in podatki, za katere je v določbah drugega do četrtega odstavka tega člena določena obveznost kolektivne organizacije, da jih posreduje, sporoči oziroma da na vpogled uradu. Po mnenju Upravnega sodišča RS je določbo prvega odstavka 162. člena ZASP treba razlagati v pomenu, da urad nadzoruje, ali je celotna dejavnost kolektivne organizacije v skladu z ZASP.

Upravno sodišče je tudi obrazložilo, da glede na določbe ZASP kolektivnim organizacijam ni dovoljeno sklepanje pogodb z zavajajočo vsebino, ko iz njih izhaja, da jih sklepa kolektivna organizacija za kolektivno upravljanje določenih pravic, čeprav to ni (ker nima ustreznega dovoljenja).

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)