16.02.2015

Pravnomočnost delnega sklepa urada o odpravi kršitve v zvezi z odvajanjem sredstev v promocijski sklad

Zavrnjena tožba Zavoda IPF v upravnem sporu

Upravno sodišče RS je dne 10. 2. 2015 s sodbo št. I U 423/2014-29 zavrnilo tožbo Zavoda IPF zoper delni sklep Urada RS za intelektualno lastnino (urad) št. 31223-13/2013-9/103 z dne 3. 2. 2014, ki je tako postal pravnomočen. S tem sklepom je urad v okviru nadzora delovanja kolektivnih organizacij ugotovil, da je Zavod IPF v obdobju od 12. 5. 2005 do 27. 7. 2011 kršil svoja pravila delitve, ker je odvajal del zbranih sredstev v poseben promocijski sklad in oblikoval delilno maso brez sprejetih sklepov obeh svojih skupščin, kar predstavlja kršitev določbe 7. točke prvega odstavka 146. člena in drugega odstavka 153. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

Sodišče je zavrnilo tožbene navedbe Zavoda IPF kot neutemeljene, vključno z navedbami o zastaranju ugotovljene kršitve določb ZASP, smotrnosti nadzora in šikaniranju. Sodišče je med drugim v sodbi navedlo:

"Ugovor zastaranja oziroma nepravočasnosti v obravnavani zadevi ne pride v poštev. Nadzor nad delom kolektivnih organizacij toženka (op. urad) izvaja skladno z določbami ZASP, v postopku pa smiselno (peti odstavek 162.a člena ZASP) uporablja določbe Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP). Kolikor bi določbe teh zakonov vsebovale možnost ugovora zastaranja, kot materialni ugovor za zastaranje kršitev oziroma ugovor prekluzije v smislu procesnih pravic toženke za uvedbo postopka nadzora, bi take določbe morala vsebovati navedena zakona, vendar ne v določbah ZASP ne ZUP ni določb o rokih glede zastaranja kršitev oziroma zastaranja uvedbe upravnega postopka po uradni dolžnosti."

"Za izvajanje nadzora nad zakonitostjo delovanja kolektivnih organizacij je določena toženka (op. urad), ta pa je primarno določen v korist avtorjev oziroma imetnikov sorodnih pravic. Če bi bil nadzor nad delovanjem kolektivne organizacije časovno omejen ali po vsebini, bi bil prizadet interes imetnikov avtorskih oziroma sorodnih pravic."

"Na zakonitost prakse tožnika ne vpliva tudi njena ustaljenost. Ni tudi na tožniku, da se sprašuje o smotrnosti nadzornega početja toženke (za izdajo izpodbijanega sklepa, s katerim ugotavlja kršitev)."

"Res se je lahko v času poslovanja kolektivnih organizacij izoblikovala praksa, ki bi bila lahko prekinjena že ob predhodnem nadzoru. Vendar pa nadzor, ki ga izvaja toženka, dejansko ne pomeni šikaniranja, kot to očita tožnik, bo pa lahko usmeril prakso za vnaprej, kot sam navaja. Usmerjanje k pravilni praksi je naloga toženke, zato sodišče izdaje izpodbijanega sklepa ne razume zgolj kot smer k odvzemu dovoljenja.".

Datoteke:
Sodba_I-U-423_2014-29.pdf

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)