05.11.2014

Praksa preizkušanja znamk

Usklajevanje prakse preizkušanja znamk med nacionalnimi uradi EU in OHIM ter uveljavitev ključnih odločitev sodišč v praksi URSIL

Materialne in procesne standarde za postopke registracije znamke pri Uradu RS za intelektualno lastnino (URSIL) v osnovi določata Zakon o industrijski lastnini in Pravilnik o vsebini prijave znamke, vendar se posamezne zakonske določbe in praksa URSIL razvijajo v skladu z razvojem sodne prakse in odločbami sodišč. S ciljem zagotavljanja doslednosti odločitev in s tem večje pravne gotovosti in predvidljivosti odločb nacionalnih uradov v okviru EU pa urad aktivno sodeluje tudi v Programih usklajevanja (Convergence Programmes), ki jih koordinira OHIM – Urad za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli).

Programi usklajevanja povezujejo OHIM z nacionalnimi uradi za intelektualno lastnino držav članic EU in organizacijami uporabnikov s ciljem doseganja soglasja na področjih, kjer imajo omenjeni uradi različne prakse. Uradi po sprejetju skupne prakse o tem skupaj objavijo sporočilo o skupni in usklajeni praksi.

Da zagotovimo boljši pregled nad sprejeto skupno prakso nacionalnih uradov in OHIM ter uveljavitvijo ključnih odločitev sodišč v praksi URSIL, smo sporočila o usklajeni praksi, ki smo jih doslej objavljali le v obliki novic, zbrali na novi spletni strani Praksa preizkušanja znamk, kjer bomo sproti objavljali tudi vse nadaljnja sporočila in druge s tem povezane vsebine.

avgust (1)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)