29.03.2020

Poslovanje urada v času ukrepov proti širitvi Covid-19

Urad do preklica uvaja posebne ukrepe na področju poslovanja s strankami

Zaradi omejitve možnosti širjenja korona virusom SARS-CoV-2 (Covid-19) urad v skladu z Zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID19) (Uradni list RS, št. 36/2020, v nadaljevanju: ZZUSUDJZ) uvaja posebne ukrepe na področju poslovanja s strankami:

• Na podlagi 6. člena ZZUSUDJZ materialni in procesni roki v času veljavnosti tega zakona ne tečejo, vključno z roki za ugovore in vzdrževanje pravic, razen v nujnih primerih.
  • Urad je kot nujne zadeve opredelil:
    • pozive za dopolnitev vlog za podelitev patenta z najnujnejšimi sestavinami iz prvega odstavka 82. člena ZIL-1,
    • izdajo potrdil o prednostni pravici pri patentih, znamkah in modelih,
    • pozive za dopolnitev vloge za registracijo znamke z najnujnejšimi sestavinami iz prvega odstavka 82. člena ZIL-1,
    • pozive za dopolnitev vloge za registracijo modela z najnujnejšimi sestavinami iz prvega odstavka 82. člena ZIL-1.
  • Pri vseh zgoraj navedenih postopkih roki tečejo in osebno vročanje po 87. členu ZUP se izvaja še naprej.
  • Če stranka izrecno sama želi, da se njena zahteva kljub ZZUSUDJZ obravnavava kot nujna, mora ob vložitvi zahteve navesti razloge iz tretjega odstavka 6. člena ZZUSUDJZ. V tem primeru roki tečejo.
  • Vlaganje prijav in ostalih vlog:
    • urad ne omogoča vlaganja pisnih in ustnih vlog,
    • v tem času se vloge lahko vlagajo prek sistema e-vlog, kjer je ta vzpostavljen, in po elektronski pošti na naslov prijave@uil-sipo.si tudi brez varnega elektronskega podpisa, če je mogoče ugotoviti identiteto vložnika; vse priloge vlog naj bodo v obliki PDF/A dokumentov, pri čemer je velikost sporočila z vsemi prilogami lahko največ 35 Mb,
    • zaradi zagotavljanja varovanja pravic strank, bo urad s povratnim sporočilom, v katerem bo celotna datoteka, ki jo je prejel, potrdil prejem elektronske prijave,
    • dokumenti urada (pozivi, sklepi, odločbe, itd.) se bodo osebno vročali na naslov zastopnika, pravne ali fizične osebe po prenehanju ZZUSUDJZ, razen v nujnih zadevah.
  • Kljub pretrganju teka rokov urad priporoča imetnikom pravic, da pristojbine za vzdrževanje pravic sproti poravnavajo.

avgust (7)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)