16.04.2010

Posebno obvestilo in vabilo imetnikom avtorske pravice, katerih pravice upravlja Združenje SAZAS

Vabilo urada k posredovanju podatkov

Urad RS za intelektualno lastnino (v nadaljevanju: urad) je bil v zadnjih dneh neuradno obveščen, da bo imelo Združenje SAZAS, ki mu je urad v imenu Republike Slovenije podelil dovoljenje za kolektivno upravljanje na glasbenih delih in začasno dovoljenje za upravljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del, 13. redno sejo Skupščine Združenja SAZAS, in sicer dne 19. 4. 2010, ob 17.30 uri v Austria Trend Hotelu Ljubljana, dvorana Janus, Dunajska cesta 154, Ljubljana.

Urad v zvezi s tem s strani Združenja SAZAS ni prejel nobenega uradnega obvestila, kakor tudi ne dokumentov, o katerih naj bi odločala skupščina.

Urad je prejel pritožbe posameznih imetnikov avtorske pravice, ki menijo, da jim Združenje SAZAS neupravičeno odreka članstvo v tem združenju in s tem onemogoča sodelovanje pri delu skupščine, ali da neupravičeno niso bili vabljeni na skupščino, čeprav naj bi izpolnjevali pogoje za redno članstvo v skladu z veljavnimi pravili združenja. Urad je bil ob tem tudi obveščen, da Združenje SAZAS od posameznih članov zahteva, da podpišejo nova pooblastila, kljub temu da so to v preteklosti že storili in da so torej še vedno člani. Urad opozarja, da se Zakon o avtorski in sorodnih pravicah v zadnjem letu v tem delu ni spremenil, urad pa ni bil obveščen o razlogih za zahtevanje podpisa novega pooblastila ali "ponovno vključevanje že obstoječih članov" v združenje.

Urad ob tem opozarja tudi, da skupščina, ki morebiti ni bila sklicana veljavno, torej v skladu z veljavno zakonodajo in veljavnimi pravili, ne more sprejemati veljavnih sklepov.

Urad vabi vse imetnike pravic, da nam posredujete vse podatke o domnevnih kršitvah Združenja SAZAS v zvezi s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic, za katere ima Združenje SAZAS dovoljenje urada. Urad bo v primeru ugotovljenih kršitev zoper kršitelje sprožil ustrezne postopke in v skladu z zakonskimi pooblastili v okviru svojih pristojnosti zagotovil ustrezno odpravo morebitnih kršitev.

Urad to vabilo objavlja, ker je po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah Združenje SAZAS dolžno skrbeti za vse imetnike avtorske pravice, ne glede na to, ali je prejelo pooblastilo posameznega avtorja ali ne. V primerih obveznega kolektivnega upravljanja pravic lahko namreč kolektivna organizacija upravlja pravice imetnikov tudi brez posebnega pooblastila avtorja oziroma imetnika avtorske pravice. Poleg tega obstajajo pritožbe, ki kažejo na sum, da vsi imetniki pravic nimajo enakega položaja in varstva svojih pravic, kot to predpisuje zakon, čeprav so Združenje SAZAS že pooblastili za upravljanje svojih pravic.

Prosimo, da pošljete sporočilo na naslov sipo(at)uil-sipo.si s pripisom »Skupščina SAZAS«.

julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)