22.09.2011

Poročilo WIPO o svetovnih kazalnikih intelektualne lastnine

Statistika o patentih, znamkah in modelih za 2009

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) je objavila statistično poročilo o pravicah intelektualne lastnine za leto 2009. Poročilo, ki vključuje podatke okoli 90 uradov za intelektualno lastnino, kaže, da je bilo varstvo znamk najbolj zaželena oblika varstva intelektualne lastnine, saj je bilo od leta 2005 vloženih že prek tri milijone prijav, od tega kar četrtina pri kitajskem uradu za znamke. Štiri azijske države – Kitajska, Indija, Japonska in Južna Koreja – so skupaj prejele 37 % vseh prijav, pri čemer Indija beleži najvišjo petletno rast (+ 13,5 %) v letih 2005 do 2009, Kitajska pa najvišjo letno rast (+ 20,8 %) med letoma 2008 do 2009.

Po zaslugi Kitajske je bilo v precejšnjem porastu tudi število prijav za modele, saj je njen urad prejel kar polovico vseh prijav, njihova letna rast pa je bila 12,3-odstotna.

Na področju patentov je bilo največ prijav (60 %) vloženih v ZDA, Japonski in Kitajski. V primerjavi z letom 2008 je ostalo število prijav v ZDA skoraj enako, na Japonskem je padlo za 10,8 %, na Kitajskem pa poraslo za 8,5 %. Večina 20 vodilnih patentnih uradov je doživela padec števila patentnih prijav v primerjavi z letom 2009, vendar jih polovica izkazuje pozitivno petletno rast.

V Sloveniji je bilo leta 2009 v primerjavi z letom poprej nacionalnih patentnih prijav za 22 % več, znižalo pa se je število prijav za znamke in modele, in sicer pri znamkah za slabih 17 %, pri modelih pa za skoraj 28 %.

Viri: obvestilo WIPO

Poročilo WIPO za 2009