30.07.2014

Poročilo o javnem posvetovanju o posodobitvi zakonodajnega okvira EU za avtorske pravice

Javno posvetovanje, o katerem poroča Komisija, je del širšega dialoga Licence za Evropo

Evropska komisija (Generalni direktorat za notranji trg in storitve) je 23. julija objavila poročilo o odzivih na javno posvetovanje v obliki vprašalnika glede posodobitve zakonodajnega okvira EU za avtorske pravice.

Posvetovanje, katerega cilj je bil zbrati poglede vseh zainteresiranih strani o ureditvi področja avtorske in sorodnih pravic na enotnem digitalnem trgu in je potekal med 5. 12. 2013 in 5. 3. 2014, je zajelo širok razpon vprašanj s tega področja, med drugim čezmejni dostop do spletnih vsebin, omejitve in izjeme pri avtorskih pravicah v digitalni dobi, privatno reproduciranje, teritorialnost notranjega trga, usklajevanje nacionalnih zakonodaj, izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti uveljavljanja pravic.

Odgovore so prispevali različni deležniki, večinoma uporabniki, odjemalci, imetniki pravic, industrija kolektivne organizacije in državni organi. Obsežno poročilo o več kot 9.500 odzivih in prispevkih, ki jih je prejela Komisija, je na voljo na http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2013/copyright-rules/docs/contributions/consultation-report_en.pdf, podrobneje pa je javno posvetovanje predstavljeno na spletnem naslovu http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2013/copyright-rules/index_en.htm.

Zadnje javno posvetovanje je del pobude Licence za Evropo, ki se je začela izvajati v začetku leta 2013 na podlagi Sporočila Komisije o vsebinah na enotnem digitalnem trgu (Communication on "Content in the Digital Single Market, iz decembra 2012) kot del prizadevanj za posodobitev avtorskega prava EU. Navedeno sporočilo je začrtalo dvotirni pristop k posodobitvi: na eni strani naj bi Komisija dokončala analizo avtorskega prava EU z namenom, da leta 2014 sprejme odločitev, ali bo v razpravo predložila predloge zakonodajnih reform; na drugi strani pa prek pobude Licence za Evropo skuša s strukturiranim dialogom med deležniki doseči kratkoročne rešitve pogodbene in tehnološke narave z namenom oblikovanja avtorskega prava in prakse EU, ki bi ustrezali digitalni dobi.

januar (7)