12.08.2011

Poravnalni sporazumi na področju farmacevtskih patentov

Poročilo EK

Evropska komisija je julija objavila že drugo poročilo o poravnavah na področju farmacevtskih patentov v Evropski uniji. Poročilo ugotavlja, da se je število poravnav v letu 2010 sicer zvišalo, vendar pa se nadaljuje upad števila tistih poravnalnih sporazumov, ki so potencialno problematični z vidika protimonopolnih predpisov EU, saj podjetja rešujejo spore v mejah konkurenčne zakonodaje EU. To kaže na vse večjo ozaveščenost originatorskih in generičnih farmacevtskih podjetij in je dobra novica za potrošnike, saj si lahko obetajo cenejše farmacevtske izdelke. Poročilo zaključuje, da gre zmanjšanje takih poravnav verjetno pripisati poostrenemu nadzoru Komisije po prvem poročilu iz leta 2009 in večji ozaveščenosti udeležencev poravnav glede konkurenčnih učinkov. Komisija namerava nadaljevati z nadzorom tega področja tudi v letu 2012.

>> Vir in več: obvestilo EK

september (4)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)