15.02.2012

Porast nacionalnih prijav ter podeljenih patentov in registriranih modelov tudi v letu 2011, upad pri znamkah

Statistični podatki za nacionalne prijave ter podelitve in registracijo pravic industrijske lastnine v Sloveniji v letu 2011

Prijave: porast prijav patentov in modelov v letu 2011 v Sloveniji kljub negotovi gospodarski situaciji; prijav znamk za 8 % manj

Pozitivni trend iz prejšnjih let se nadaljuje. V Sloveniji se je v letu 2011 povečalo število prijav patentov (+3 %) in modelov (+10 %) glede na prejšnje leto. Skupaj je bilo tako vloženih 481 patentnih prijav, od tega 470 prijav slovenskih prijaviteljev (v letu 2010: 455) ter 118 prijav modelov (115 slovenskih prijaviteljev).

Število prijav znamk na nacionalnem nivoju je v letu 2011 padlo (-8 %). Enako velja za prijave slovenskih prijaviteljev za registracijo znamke Skupnosti (CTM), ki velja na celotnem območju EU in so bile vložene pri Uradu za usklajevanje na notranjem trgu (OHIM) (-31 %).

Podelitve in registracije: porast podeljenih patentov in registracij modelov v letu 2011 v Sloveniji, 13 % manj registriranih znamk

V letu 2011 se je povečalo število podeljenih patentov (+22 %) in registracij modelov (+11 %) glede na prejšnje leto. Skupaj je bilo tako podeljenih 318 patentov in registriran 101 model. Število registracij znamk na nacionalnem nivoju je v letu 2011 padlo za 13 %. Enako velja za registracijo znamk po Madridskem sistemu oz. protokolu, vloženih pri WIPO, ki veljajo za območje Slovenije (-26 %).

Pod črto: v statističnem pregledu so zajete le podelitve/registracije in prijave, vložene pri Uradu RS za intelektualno lastnino, brez tistih, ki so bile vložene oz. podeljene/registrirane za Slovenijo v tujini prek mednarodnih sporazumov, ker statistični podatki zanje še niso znani.

avgust (7)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)