13.07.2011

Porast nacionalnih patentnih prijav v Sloveniji

Statistika za prvo polletje 2011

V prvi polovici leta je bilo pri Uradu RS za intelektualno lastnino vloženih 241 patentnih prijav ali 23 % več kot v enakem obdobju lani.

Delni razlog za porast števila nacionalnih patentnih prijav so gotovo finančni in drugi ukrepi, ki jih je sprejela država za spodbujanje inovativnosti, deloma pa je zanj zaslužen tudi URSIL s svojimi prizadevanji za dvig ozaveščenosti o pomenu varstva intelektualne lastnine. V okviru skupnega projekta z Evropskim patentnim uradom, imenovanim Prva i - prva informacija o intelektualni lastnini za mala in srednja podjetja, uradovi strokovnjaki pomagajo podjetnikom odkriti najboljše možnosti varovanja njihovega znanja s pravicami intelektualne lastnine. V okviru te storitve je bilo zaključenih devet primerov (50 % več kot lani), šest pa jih še teče.

Tudi število zahtev za vpis evropskega patenta v register urada, s čimer ta začne veljati tudi v Sloveniji, se je zvišalo. Urad je prejel 926 takih zahtev, za 7% več kot v enakem obdobju lani, kar kaže na povečano zanimanje tujcev za varstvo pravic v Sloveniji.

Zahtev za podelitev dodatnega varstvenega certifikata za zdravila oziroma fitofarmacevtska sredstva pa je bilo vloženih za 55 % manj kot v enakem obdobju lani, samo pet.

avgust (7)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)