12.03.2018

Ponarejene pnevmatike in baterije

Nova študija

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine je objavil novo študijo, tokrat o ponarejenih pnevmatikah in baterijah.

Glede na ocene, zakonita industrija na trgu EU zaradi ponarejenih pnevmatik letno izgubi 2,2 milijarde EUR, 180 milijonov EUR pa gre na račun ponarejenih baterij, kar ustreza 7,5 % oziroma 1,8 % prodaje ter neposredno izgubo 8 300 delovnih mest. Ob upoštevanju posledičnega učinka na druge panoge, je skupna izguba prodaje v obeh panogah 4, 8 milijarde EUR ter 22 200 delovnih mest. Dodati je potrebno še 340 milijonov EUR nepobranih davkov in prispevkov.

Izhodišče analize je vrednost pnevmatik in baterij, ki so bile prodane v EU na podlagi Eurostatove strukturne raziskave podjetij in mednarodne trgovinske statistike ter razlika med predvideno in dejansko prodajo, ki na podlagi statističnih metod služi analizi.

Ponarejene pnevmatike in baterije so pogosto videti kot prave, zato je s preverjanjem zunanjega videza zelo težko ločiti originalne od ponarejenih. Potrošniki lahko tako nenamerno kupijo izdelke, ki ne ustrezajo standardom in niso varni, kar ogroža voznike in druge udeležence v prometu.

V študiji so navedeni tudi podatki za Slovenijo.

Več: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/ipr-infringement-tyres-batterie-sector

december (1)  november (8)  oktober (5)  september (7)  avgust (4)  julij (4)  junij (5)  maj (6)  april (5)  marec (9)  februar (6)  januar (7)