07.07.2017

Ponarejanje in piratstvo v Evropski uniji

Skupno poročilo EUIPO/EUROPOL

Poročilo, ki sta ga skupaj pripravila EUIPO in Europol, opozarja na pomembnost boja proti mednarodnim storilcem kaznivih dejanj na področju kršenja pravic intelektualne lastnine v EU. Poročilo temelji na predhodnem poročilu iz leta 2015 ter spremlja razvoj ponarejanja in piratstva in ponuja vpogled v nekatere nastajajoče trende. Kriminalna dejavnost ne povzroča le potencialne škode za zdravje in varnost državljanov EU, ampak tudi za okolje. Prav tako vpliva na gospodarstvo, izgubo delovnih mest in zmanjšuje obseg prodaje.

Študija potrjuje, da so kršitve pravic intelektualne lastnine pomemben vir dohodka za organizirane kriminalne skupine. Te se pogosto ukvarjajo tudi z drugimi kaznivimi dejanji - trgovino z drogo, goljufijami, trgovino z ljudmi in pranjem denarja. Njihovo dejavnosti lajša uporaba lažnih dokumentov in korupcija. Spletne trgovine vse bolj postajajo ključni kanali za ponarejeno blago.

V študiji je nekajkrat omenjena tudi Slovenija. Številni ponaredki (igrače, pisarniški material, torbice, športni čevlji ipd.) v Slovenijo prispejo iz Malezije, rezultat zasega pa je prestrezanje ladijskih kontejnerjev.

Več (v angleščini) na naslednji povezavi.

julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)