19.03.2019

Ponaredki – resna globalna težava

Nova študija EUIPO in OECD

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) sta objavila skupno študijo o  vrednosti in obsegu svetovne trgovine s ponarejenim blagom. Prvo tovrstno poročilo, objavljeno leta 2016, je temeljilo na podatkih za leto 2013, sedanja vsebuje podatke za leto 2016.

Rezultati študije kažejo, da je problem ponaredkov v svetovni trgovini postal resnejši. Ponarejeno blago po ocenah predstavlja 3,3 % svetovne trgovine (2,5 % v prejšnji študiji).

Ponarejene proizvode je mogoče najti v številnih rastočih gospodarskih panogah. Gre za izdelke za potrošnike (obutev, kozmetika, igrače), proizvode, s katerimi medsebojno trgujejo podjetja (nadomestni deli, kemikalije), proizvode informacijske tehnologije (telefoni, baterije) ter luksuzne izdelke (modna oblačila, ročne ure). Številni ponaredki, zlasti farmacevtski izdelki, hrana in pijača ter medicinska oprema, lahko pomenijo resno tveganje za varnost in zdravje.

Celotna študija (v angleškem jeziku)

Povzetek študije (v slovenskem jeziku)

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)