10.03.2017

Ponaredki pametnih telefonov – slaba kvaliteta in nevarnost za zdravje

Izgube za 45,3 milijarde EUR

Vsak šesti zemljan uporablja pametni telefon. Tako kažejo podatki iz leta 2015, ko je bilo globalno prodanih 1,3 milijarde pametnih telefonov, v Evropski uniji pa 150 milijonov, kar pomeni, da pametni telefon uporablja vsak tretji državljan EU. Glede na oceno je zakonita industrija leta 2015 v EU prodala 14 milijonov manj pametnih telefonov, kot bi jih, če ne bi bilo ponarejanja. To pomeni 4,2 milijarde izgubljenih EUR, kar ustreza 8,3 % prodaje sektorja. V svetovnem merilu je učinek ponarejanja ocenjen na 184 milijonov enot, kar je 45,3 milijard EUR ali 12,9 % celotne prodaje.

V Sloveniji znaša izgubljena prodaja 11,5 %, kar je nad evropskim povprečjem, ki znaša 8,3 %.

Ponarejene mobilne naprave pomenijo tudi negativen vpliv na zdravje, okoljsko škodo, kakovost omrežja, kibernetsko varnost in zasebnost.

Raziskavo je objavil Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), skupaj z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU).

Več o študiji (v slovenščini) si lahko preberete na tej povezavi.

Publikacije EU Observatorija

julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)