17.12.2015

Ponaredki igrač in iger oškodujejo EU vsako leto za 1,4 milijarde EUR

EU letno na račun ponarejenih igrač in iger izgubi 6.150 delovnih mest in utrpi škodo v višini 1,4 milijarde EUR

Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pri OHIM – Uradu za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli), je v okviru raziskave »Quantification of IPR infringment« objavil novo sektorsko poročilo, ki ugotavlja, da je sektor proizvodnje igrač in iger v EU skupno ob 12,3 % vrednosti skupne prodaje in ob več kot 6.000 delovnih mest, ker proizvajalci zaradi ponaredkov na trgu prodajo manj in zato tudi manj zaposlujejo. V tem sektorju v EU prevladujejo mala in srednje velika podjetja s povprečno 10 zaposlenimi.

Poročilo ocenjuje neposredne in posredne učinke ponarejanja igrač in iger. Po oceni raziskave naj bi bilo vsako leto izgubljenih 370 milijonov EUR javnofinančnih prihodkov (DDV, davčni in socialni prispevki, davek na dobiček) in tudi 850 milijonov EUR izgub v sorodnih sektorjih. Med ponaredki prevladujejo lutke, figurice akcijskih junakov, plišaste živali, družabne igre, glasbeni inštrumenti, modeli vlakov in sestavljanke (puzzle), medtem ko konzole in programska video oprema niso bile vključene v raziskavo.

Raziskava je tokrat zajela največje evropske proizvajalke igrač in iger. Na prvem mestu je Nemčija s 40 % (2,7 milijarde EUR) celotne proizvodnje EU v letu 2012. Zaradi ponaredkov je nemško gospodarstvo letno ob 327 milijonov EUR, kar ustreza 10,9 % vrednosti proizvodnje. S tem se uvršča na prvo mesto po prodaji in izgubi delovnih mest. Sledi ji Velika Britanija z 11,6 % vrednosti proizvodnje (213 milijonov EUR). V Španiji je letni izpad prihodkov 167 milijonov EUR (16,6 %), v Italiji 201 milijon EUR (15,6 %) in v Franciji 168 milijonov EUR (11,6 %).

Poročilo o vplivu ponaredkov igrač in iger na gospodarstvu EU je četrto v vrsti sektorskih poročil, ki jih je OHIM v okviru raziskave Quantification of IPR infringment letos objavil o vplivu ponarejanja na gospodarske sektorje v EU. Septembra je izšlo poročilo o ponarejanju športne opreme, junija poročilo o vplivu na gospodarstvo zaradi ponarejanja oblačil, obutve in dodatkov, prvo poročilo, izdano marca letos, pa se je nanašalo na ponarejeno kozmetiko in izdelke za osebno nego. Vsi ti sektorji so znani kot ranljivi za ponarejanje.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)