20.02.2013

Podpis Sporazuma o enotnem patentnem sodišču

19.02.2013 ga je v Bruslju podpisala tudi Republika Slovenija

19. februarja 2013 je ob robu zasedanja Sveta za konkurenčnost v Bruslju potekal slavnostni podpis Sporazuma o vzpostavitvi enotnega patentnega sodišča, s katerim se je EU še približala vzpostavitvi sistema enotnega patentnega varstva, za kar si države članice prizadevajo že nekaj desetletij. Nova ureditev bo omogočila cenejšo in z vidika postopka poenostavljeno patentno zaščito, kar bo okrepilo patentno dejavnost podjetij v EU – enotni patent bo veljaven v vseh sodelujočih državah članicah, za njegovo pridobitev bo treba vložiti eno samo prijavo.

Sporazum je podpisalo 24 držav pogodbenic, verjetno se mu bodo nekatere še pridružile. Poleg sporazuma o vzpostavitvi enotnega patentnega sodišča v t.i. patentni sveženj sodita še uredba o okrepljenem sodelovanju pri vzpostavitvi enotne patentne zaščite ter uredba o ureditvi prevajanja, ki so ju ministri potrdili decembra lani. Celoten sistemski okvir za podelitev enotnega evropskega patenta z enotnim učinkom naj bi bil vzpostavljen v začetku leta 2014.

Podpisani sporazum med drugim predvideva tudi vzpostavitev Centra za arbitražo in mediacijo v sporih iz patentnega varstva, z deljenim sedežem – v Ljubljani in Lizboni, kar je predvsem rezultat zelo angažiranega strokovnega dela Urada RS za intelektualno lastnino v sodelovanju z resornim Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Podrobnosti delovanja centra so še predmet obravnave v okviru priprav na zagon celotne enotne patentne ureditve, že sporazum pa pripisuje velik pomen izvensodnemu reševanju sporov skozi arbitražo in mediacijo, kar predstavlja dodatno olajšavo za mala in srednje velika podjetja.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)