19.05.2014

Podpis Marakeške pogodbe in dvostranski pogovor z generalnim direktorjem WIPO

Predstavniki Republike Slovenije na obisku pri generalnemu direktorju WIPO - podpis Marakeške pogodbe in pogovor o dvostranskem sodelovanju

Direktorica urada Vesna Stanković Juričić in veleposlanik Vojislav Šuc, vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Združenih narodih v Ženevi, ki formalno zastopa Republiko Slovenijo v Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO), sta se 16. maja v Ženevi srečala z generalnim direktorjem WIPO Francisom Gurryem, ki je bil ravnokar soglasno izvoljen za ponovni mandat (2014-2020).

Veleposlanik Vojislav Šuc je imenu Republike Slovenije ob tej priložnosti podpisal Marakeško pogodbo, mednarodno pogodbo o olajšanem dostopu do objavljenih del za slepe in slabovidne osebe, ki je bila sprejeta 27. junija 2013 v Marakešu pod okriljem WIPO.

Z Marakeško pogodbo se po večletnih pogajanjih WIPO (2009-2013) vzpostavlja mednarodni okvir, ki zagotavlja omejitve in izjeme avtorske pravice v korist slepih in slabovidnih oseb ter oseb z drugimi motnjami branja (v nadaljevanju: upravičene osebe). Namen pogodbe je, da se vzpostavi čezmejna izmenjava določenih objavljenih del v ustreznih dostopnih formatih in upravičenim osebam omogoči lažji dostop do knjig in drugih pisanih del. To je prva mednarodna pogodba pod okriljem WIPO, ki določa omejitve in izjeme avtorske pravice. Republika Slovenija je v času pogajanj v okviru Evropske unije in delovnih teles WIPO podpirala prizadevanja za določitev čim širših omejitev in izjem avtorske pravice v korist upravičenih oseb, ob ohranitvi ustreznega ravnovesja med interesi upravičenih oseb in interesi imetnikov avtorskih pravic. Po podpisu Marakeške pogodbe jo bosta Evropska unija in Republika Slovenija lahko ratificirali in v našem primeru to pomeni, da bomo morali predvsem zagotoviti ustrezen pravni okvir, ki bo ključna določila pogodbe prenesel v nacionalni pravni okvir.

Fotografija obiska predstavnikov RS pri GD WIPO Gurryu 16.05.2014

Predstavniki Republike Slovenije pri generalnem direktorju WIPO 16.05.2014 (© WIPO 2014, foto: Emmanuel Berrod)

Neformalni del srečanja z generalnim direktorjem WIPO je bil namenjen predvsem pogovoru o možnostih nadgradnje dvostranskega sodelovanja med WIPO in Republiko Slovenijo kot državo članico. Pred tem so se predstavniki Republike Slovenije že sestali s predstavniki oddelka WIPO, ki skrbijo za neposredno sodelovanje med WIPO in nacionalnimi uradi, to je Division for Transition and Developed Countries, znotraj tega pa Sekcija za srednjeevropske, mediteranske in baltske države. Sestanek je bil namenjen predvsem pregledu dosedanjega in možnosti nadaljnjega dvostranskega in regionalnega sodelovanja med WIPO in Republiko Slovenijo, ki na operativni in strokovni ravni teče prek slovenskega urada za intelektualno lastnino.

avgust (1)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)