26.07.2013

Pobuda Licence za Evropo

Predstavljeni vmesni rezultati dela, zaključek predvidoma novembra

4. julija 2013 je v Bruslju potekala predstavitev vmesnih rezultatov pobude Licence za Evropo, ki se je začela izvajati v začetku leta 2013 na podlagi Sporočila Komisije o vsebinah na enotnem digitalnem trgu (Communication on "Content in the Digital Single Market, iz decembra 2012), kot del prizadevanj za modernizacijo avtorskega prava EU. Navedeno sporočilo je začrtalo dvotirni pristop k modernizaciji: na eni strani naj bi Evropska komisija dokončala analizo avtorskega prava EU z namenom, da leta 2014 sprejme odločitev, ali bo v razpravo predložila predloge zakonodajnih reform; na drugi strani pa bo nadaljevala s pobudo Licence za Evropo, kjer skuša s strukturiranim dialogom med deležniki doseči kratkoročne rešitve pogodbene in tehnološke narave z namenom oblikovanja avtorskega prava in prakse EU, ki bi ustrezali digitalni dobi.

Predstavitev vmesnega pregleda dela je potekala po 4 delovnih skupinah (DS), ki se osredotočajo na posamezne vsebine, in sicer: DS1 - Čezmejni dostop in prenosljivost storitev, DS2 - Vsebine, ki jih oblikujejo uporabniki, in licenciranje za male uporabnike zaščitenega gradiva, DS3 - Avdiovizulani sektor in kulturna dediščina, DS4 - Tekstovno in podatkovno rudarjenje. Predstavitev je v celoti dostopna na spletnem naslovu http://ec.europa.eu/licences-for-europe-dialogue/en/content/mid-term-review.

Končni rezultati dela bodo predvidoma predstavljeni novembra letos, Evropska komisija pa bo o napredku v okviru pobude Licence za Evropo poročala tudi na Evropskem svetu.

Povezave:

januar (7)