16.04.2010

Pobiranje nadomestil za uporabo varovanih del od tujih oseb

Pojasnilo urada

Urad RS za intelektualno lastnino je prejel dopis Kulturnega doma Gorica iz Italije, v katerem ta opozarja, da je Združenje SAZAS nanj naslovilo zahtevke za obračun avtorskega honorarja. Združenje SAZAS je obvestilo urad, da je svoje zahtevke preklicalo. Urad v zvezi s tem pojasnjuje:

Kolektivne organizacije, to je pravne osebe, katerim je urad izdal dovoljenje za kolektivno upravljanje avtorske in/ali sorodnih pravic, lahko na podlagi dovoljenja urada upravljajo s temi pravicami zgolj na ozemlju Republike Slovenije. To pomeni, da lahko izstavijo račun vsakemu uporabniku varovanega dela, kadar je bilo to delo uporabljeno na ozemlju Republike Slovenije, in sicer ne glede na prebivališče, državljanstvo oziroma sedež samega uporabnika. Od uporabnika, ki ima sedež v tujini, bi lahko torej kolektivna organizacija terjala plačilo za uporabo varovanega dela le, če bi tuji uporabnik uporabljal dela na ozemlju Republike Slovenije.

Upravljanje avtorske in sorodnih pravic v drugih državah urejajo nacionalne zakonodaje posameznih držav. Kolektivna organizacija, ki ima tovrsten status v Republiki Sloveniji, bi lahko upravljala z avtorsko in/ali sorodnimi pravicami na ozemljih drugih držav le, če za to izpolnjuje predpisane zakonske pogoje te države.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)