01.12.2010

Patenti s področja tehnologij čiste energije prosto na internetu

Nova prostodostopna spletna platforma EPU

Evropski patentni urad (EPU) je na svoji spletni strani ponudil uporabnikom prostodostopno in enostavno iskalno orodje, ki omogoča neomejen dostop do okoli 700.000 patentnih dokumentov v zvezi s tehnologijami, ki naj bi omilile škodljive posledice podnebnih sprememb. Glede na dejstvo, da vsak patent vsebuje opis posamezne tehnologije in izuma, predstavlja to orodje vez z ogromno zbirko tehničnega znanja o tehnologijah čiste energije. Novo orodje formalno reklasificira obstoječe podatke o okoli 60 milijonih patentnih dokumentov z vsega sveta in razvršča patente s področja tehnologij čiste energije v več glavnih kategorij in na stotine podkategorij, vse do naprav in sestavnih delov.

Nova klasifikacijska shema je nastala med študijo »Patenti in čista energija: zmanjševanje razkoraka med dokazi in politiko«, ki je pokazala, da bi bil enostaven javni dostop do celotnega svetovnega znanja o teh tehnologijah dragocena pomoč za plodno razpravo o vlogi pravic intelektualne lastnine v boju s podnebnimi spremembami – področjem, o katerem je bilo doslej na voljo le malo empiričnih podatkov.

>> Več o klasifikacijski shemi in navodila za uporabnike (User guide: Y02 classification search in esp@cenet).

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)