20.10.2010

Patenti in čista energija

Pionirska študija o stanju tehnologij obnovljivih virov

Evropski patenti urad je predstavil izsledke študije »Patenti in čista energija: zmanjševanje razkoraka med dokazi in politiko«. Študija predstavlja dobro osnovo za objektivno debato o podnebnih spremembah, saj je bilo doslej za to področje na voljo le malo empiričnih podatkov.

Glavni zaključki študije so:

• število patentov, podeljenih na posameznih področjih tehnologij čiste energije, se je od leta 1997 povečalo za okoli 20 %, in sicer najbolj na področjih sončne fotovoltaične in vetrne energije ter zajemanja ogljika;
  • pri patentiranju inovacij s tega področja ima vodilno vlogo šest držav članic OECD: Japonska, ZDA, Nemčija, Koreja, Francija in Britanija, pri čemer je Evropa na čelu;
  • v številnih evropskih državah je poudarek na posameznih področjih omenjenih tehnologij: glede na skupno števil patentov Danska in Španija zasedata 4. oziroma 5. mesto na področju vetrne, Italija 5. mesto na področju sončne toplotne in Avstrija 5. mesto na področju geotermalne tehnologije. Švedska in Finska si delita 5. mesto na področju IGCC (kombinirano integrirano uplinjanje), Norveška pa zaseda 5. mesto na področju skladiščenja ogljika;
  • 70 % podjetij je pripravljenih pod ugodnejšimi pogoji odstopiti licenco državam v razvoju z omejenimi finančnimi sredstvi.

Več na spletni strani EPU www.epo.org/clean-energy.

januar (7)