10.12.2009

Patenti EU

Politični preboj pri vzpostavljanju boljšega patentnega sistema EU

Svet EU je 4. decembra soglasno sprejel zaključke glede bistvenih elementov vzpostavitve enotnega patenta EU in evropskega patentnega sodišča, ki bosta skupaj omogočila podjetjem cenejšo zaščito inovativnih tehnologij in  pravdne postopke v zvezi s patenti EU in evropskimi patenti. S tem sporazumom je odprta pot za obravnavo ključnih vprašanj obsežne reforme patentnega sistema EU. Sporazum opredeljuje glavne značilnosti prihodnjega patentnega sodišča, ki bo zaposlovalo visoko usposobljene sodnike z ustreznim pravnim in tehničnim znanjem s področja patentov ter z reševanjem sporov na enem samem mestu omogočilo občutno znižanje pravdnih stroškov - po predvidevanjih bodo evropska podjetja vsako leto prihranila skupno skoraj 290 milijonov evrov. Ministri so se sporazumeli tudi glede pristopa do uredbe o patentu EU, katerega uvedba je pogojena z rešitvijo vprašanja jezikovnega režima patenta EU, ki bo predmet ločene uredbe. Soglasje je bilo doseženo tudi glede pristojbin za podaljšanje veljavnosti patentov in sodelovanja med patentnimi uradi. Pristojbine naj bi bile take, da bi spodbujale inovativnost in konkurenčnost EU, tesnejše povezovanje med uradi pa naj bi omogočilo hitrejše podeljevanje patentov in s tem hitrejši dostop do trgov za inovativne izdelke in storitve.

Vir in dodatne informacije: http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/patent/index_en.htm

Datoteke:
Svet-EU_17229-2009.pdf