04.08.2020

Odprtokodna programska oprema v EU

Novo poročilo EUIPO

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pod okriljem Urada EU za intelektualno lastino (EUIPO), je objavil novo študijo Odprtokodna programska oprema v Evropski uniji.

Poročilo obravnava odprtokodno programsko opremo, saj se ta pogosto obravnava kot alternativen način za organizacijo inovacij v industriji programske opreme. Analiza kaže, v kakšnem obsegu komercialna podjetja v evropskem sektorju programske opreme uporabljajo licence odprtokodne programske opreme in kako ta podjetja uporabljajo pravice intelektualne lastnine za ohranjanje poslovnih modelov.

Študija je analiza rezultatov ankete na vzorcu 1.364 podjetij s sedežem v EU, ki so dejavna v sektorju programske opreme, in kaže, da je odprtokodna programska oprema postala sestavni del poslovnih modelov programerskih podjetij. Rezultati ankete nakazujejo, da odprtokodna programska oprema ne omejuje, temveč širi poslovne priložnosti za programerska podjetja, saj jo večina teh podjetij obravnava kot priložnost in ne kot grožnjo njihovemu poslovnemu modelu. Mnoga novoustanovljena podjetja navajajo, da je imela pri njihovi odločitvi za ustanovitev podjetja pomembno vlogo ravno odprtokodna programska oprema.

Več je na tej povezavi.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)