05.07.2016

Nova raziskava o odnosu malih in srednje velikih podjetij do intelektualne lastnine

Mala in srednje velika podjetja se ne zavedajo vrednosti svoje intelektualne lastnine

Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pri Uradu EU za intelektualno lastnino (EUIPO), je objavil novo študijo z naslovom Intellectual property (IP) SME scoreboard 2016. Cilj študije je bil ugotoviti, kako podjetja uporabljajo pravice intelektualne lastnine za podporo svoje gospodarske dejavnosti. Vključenih je bilo skoraj 9.000 malih in srednje velikih podjetij v EU.

Raziskava je pokazala, da je pri 60 % vseh vprašanih podjetij, ki varujejo pravice intelektualne lastnine oziroma imajo registrirane svoje inovacije, to ugodno vplivalo na njihovo poslovanje, zlasti se je povečal njihov ugled in podoba zanesljivosti ter dolgoročna krepitev poslovnih priložnosti.

Skoraj tretjina malih in srednje velikih podjetij, ki se je udeležila raziskave je navedla, da so bile pravice njihove intelektualne lastnine kršene in da so za reševanje sporov poleg sodnih postopkov uporabili predvsem dvostranska pogajanja. Mala in srednje velika podjetja se sodnih sporov zaradi zamudnih in dragih postopkov sicer raje izogibajo. 12 % malih in srednje velikih podjetij je navedlo, da v primeru kršitve niso ukrepali, 43 % jih je izbralo dvostranska pogajanja, 33 % pa jih je sprožilo sodne postopke.

Od anketiranih podjetij, ki niso zavarovale svojih pravic, jih 35 % od tega ne vidi koristi. Večja verjetnost je, da registrirajo svoje internetne domene in poslovne skrivnosti, kot da bi se odločili za druge oblike varovanja. Preprečevanje kopiranja ostaja glavni razlog za registracijo pravic intelektualne lastnine. Drugi razlogi, ki so jih anketiranci navedli, so pomanjkanje znanja in informacij o postopku registracije, zapletenost in stroški registracije ter sodni postopki v primeru kršitve.

Leta 2015 je EUIPO objavila študijo Pravice intelektualne lastnine in uspešnosti podjetij v Evropi, ki je pokazala, da je bolj verjetno, da bodo velika podjetja varovala svoje pravice intelektualne lastnine kot manjša. Poročilo je tudi pokazalo, da imajo mala in srednje velika podjetja, ki so lastniki pravic intelektualne lastnine, več kot 32 % višji prihodek na zaposlenega in so gospodarsko uspešnejša kot tista, ki niso lastniki pravic intelektualne lastnine. Današnja raziskava, ki je izšla v okviru Evropskega opazovalnega urada za kršitve pravic intelektualne lastnine je bila naročena kot nadaljevanje ugotovitev lanskega poročila, ki bo še naprej sledil težavam, s katerimi se srečujejo mala in srednje velika podjetja pri dostopanju do zaščite intelektualne lastnine.

Mala in srednje velika podjetja sicer predstavljajo 99 % vseh podjetij v EU in so hrbtenica evropskega gospodarstva.

Več o študiji na: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/sme-scoreboard-2016

Lanska študija: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/ip-contribution

oktober (13)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)