11.10.2011

Nova pravila glede trajanja varstva glasbenih del

Sprememba Direktive o trajanju varstva avtorske pravice in določenih sorodnih pravic

S spremenjeno Direktivo 2006/116/ES o trajanju varstva avtorske pravice in določenih sorodnih pravic, ki je bila objavljena v Uradnem listu EU 11. oktobra 2011, se varstvo pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov na glasbenih delih na področju Evropske unije podaljšuje s 50 na 70 let.

Bistveni namen spremenjene direktive je bil zvišati raven varstva za izvajalce glasbenih del, ki so bila doslej varovana le 50 let po izvajanju, in jih tako poenotiti z avtorji, katerih dela so bila že doslej varovana še 70 let po smrti avtorja.  Prav tako bodo tudi pravice proizvajalcev fonogramov varovane 70 let od prve izdaje oziroma priobčitve fonograma javnosti. Spremenjena direktiva usklajuje tudi način izračunavanja  trajanja avtorskopravnega varstva za pesmi in druge skladbe z besedili, ki jih je ustvarilo več avtorjev, tako da bodo tudi te varovane še 70 let po smrti zadnjega soavtorja, ne glede na to, ali je bil avtor besedila ali skladatelj.

>> Slovenski prevod direktive

avgust (1)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)