22.12.2017

Nova perspektiva četrte industrijske revolucije

Študija potrjuje rast tehnologij četrte industrijske revolucije

Število evropskih patentnih prijav, ki se nanašajo na povezane pametne objekte hitro narašča, saj v zadnjih treh letih dosegajo 54 % rast, razkriva prva evropska študija EPU o "Patentih in četrti industrijski revoluciji (4IR)". V sodelovanju z raziskovalnim inštitutom Handelsblatt je EPU izvedel študijo, ki preučuje tehnološki trend, prisoten na vrsti tehničnih področij.

EPU je sprejel več kot 48 000 patentnih prijav, vloženih do konca leta 2016, ki se nanašajo na tri pomembne tehnološke sektorje 4IR: ključne tehnologije na področju IKT, ki omogočajo ustvarjanje povezanih objektov; tehnologije, ki dopolnjujejo osnovne tehnologije, kot so umetna inteligenca in uporabniški vmesniki; področja uporabe teh tehnologij (vozila, podjetja in dom). Glede na vse evropske patentne prijave študija ugotavlja, da so se sredi devetdesetih let v vseh treh sektorjih 4IR številke začele strmo dvigati.

Predstavitev glavnih trendov obravnava nadaljnjo integracijo različnih tehnologij v nove aplikacije. Večina vloženih izumov se nanaša na nova področja uporabe (npr. osebna raba, podjetja, vozila) in na izume, povezane z osnovnimi tehnologijami (povezljivost, strojna oprema in programska oprema). Najhitrejše stopnje rasti so opazne pri 3D sistemih, umetni inteligenci in oskrbi z električno energijo. Glavna inovacijska središča so Evropa, ZDA in Japonska, v zadnjih letih pa narašča število izumov, ki prihajajo iz Južne Koreje in Kitajske.

Vodilni v Evropi sta Nemčija in Francija. Nemčija izstopa na področjih uporabe vozil, infrastrukture in proizvodnje, Francija pa vodi v omogočanju tehnologij kot so umetna inteligenca, varnost, uporabniški vmesniki in 3D sistemi.

Več (v angleščini) je na povezavi

junij (5)  maj (6)  april (5)  marec (9)  februar (6)  januar (7)