21.10.2010

Nova kolektivna organizacija

URSIL izdal dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic Zavodu AIPA

Urad je dne 11.10.2010 Zavodu AIPA (Zavod avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije) izdal dovoljenje št. 31227-1/2008-129 za kolektivno upravljanje pravic, in sicer:

1. za soavtorje avdiovizualnih del, to je avtorja priredbe, pisca scenarija, avtorja dialogov, direktorja fotografije, glavnega režiserja, skladatelja filmske glasbe, ki je posebej ustvarjena za uporabo v avdiovizualnem delu, in glavnega animatorja, če je animacija bistven element v avdiovizualnem delu:

• pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje avdiovizualnih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe, in
  • pravice radiodifuzne retransmisije v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del;

2. za izvajalce, katerih izvedbe so uporabljene v avdiovizualnih delih:

• pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje njihovih izvedb v avdiovizualnih delih, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe;

3. za filmske producente:

• pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje avdiovizualnih del na videogramih, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe.

Dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic soavtorjev avdiovizualnih del, izvajalcev v avdiovizualnih delih in filmskih producentov v zvezi s tonskim ali vizualnim snemanjem avdiovizualnih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe, se nanaša samo na razdeljevanje nadomestil med upravičene imetnike pravic.

Dovoljenje je dokončno.

Z dnem izdaje dovoljenja oziroma njegovo dokončnostjo je prenehalo veljati začasno dovoljenje št. 800-3/00-3 z dne 24.1.2001, izdano Združenju SAZAS za kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del.

oktober (14)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)