14.04.2011

Nov korak pri vzpostavitvi patenta EU

Osnutka uredb EK o enotnem patentnem varstvu

Potem ko je Svet EU prejšnji mesec odobril okrepljeno sodelovanje med državami članicami Unije za vzpostavitev enotnega patenta, je Evropska komisija zdaj predstavila osnutka uredb o enotnem patentu. Osnutek uredbe o enotnem patentu predlaga, da se klasični evropski patent, ki ga podeljuje Evropski patentni urad (EPU), na zahtevo imetnika lahko spremeni v patent EU, veljaven v vseh 25 državah članicah Unije, ki sodelujejo v tem projektu. Poleg patenta EU bi še naprej obstajali tudi nacionalni in klasični evropski patenti. Drugi osnutek uredbe, ki zadeva prevajalski režim za enotni patent, predlaga uporabo preizkušenega jezikovnega in prevajalskega režima EPU, ti temelji na njegovih treh uradnih jezikih (angleščina, francoščina in nemščina). Dodatni manualni prevodi ne bodo potrebni, ker bo na voljo kakovostno strojno prevajalsko orodje. Po tem predlogu naj bi EPU prevzel dodatne naloge, kot so obdelava zahtev za novi patent, pobiranje pristojbin za podaljšanje njegove veljavnosti in vodenje registra patentov EU. O predlogih Komisije bosta v naslednjih mesecih razpravljala Svet EU in Evropski parlament.

Vir: novica EPU

julij (7)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)