09.01.2020

Nezakonita televizija prek internetnega protokola (IPTV) v EU

Vključenega 3,6 % prebivalstva EU

Urad EU za intelektualne lastnino (EUIPO) je objavil raziskavo z naslovom Nezakonita televizija prek internetnega protokola (IPTV) v EU, ki prispeva k razumevanju pojava nezakonite IPTV. Raziskava ponuja obsežno interdisciplinarno analizo in združuje pravne, ekonomske ter tehnološke vidike. Vsebuje tudi rezultate prve kvantitativne ocene razsežnosti nezakonite IPTV v EU ter aktivne uporabnike in prihodke, ustvarjene z nezakonitimi dejavnostmi.

Glavne ugotovitve raziskave so, da je razširjenost dejavnosti nezakonite IPTV v državah EU precejšnja. Kršitve v državah članicah se razlikujejo, saj gre za več dejavnikov, od dojemanja intelektualne lastnine do splošnega povpraševanja po IPTV. Na ravni EU je 3,6 % prebivalstva vključenega v potrošnjo nedovoljene IPTV. Prek teh uporabnikov so ponudniki IPTV, s katero se kršijo avtorske pravice, ustvarili skoraj 1 milijardo EUR nezakonitih prihodkov. Spletna nezakonita IPTV je najbolj razširjena na Nizozemskem in Švedskem, kjer po ocenah do storitve dostopa skoraj 9 % prebivalstva, v Sloveniji pa 4,2 %.

Poraba povprečnega posameznega uporabnika za nedovoljeno IPTV se med državami EU precej razlikuje. 6 EUR na mesec so za gledanje nezakonite IPTV pripravljeni plačati Finci, Nizozemci ter Francozi, Slovenci pa 2,67 EUR.

Poročilo (v angleškem jeziku)

Povzetek (v slovenskem jeziku)

avgust (6)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)