15.05.2014

Napoved seminarja o unitarnem patentu

Organizirata URSIL in EPO s pomočjo GZS v Ljubljani 3. 6. 2014

Evropskemu patentnemu sistemu se v kratkem obeta ena največjih sprememb po ustanovitvi Evropske patentne organizacije daljnega leta 1973 – v prihodnjem letu bo namreč predvidoma zaživel t.i. unitarni patent (evropski patent z enotnim učinkom). Po oceni Urada RS za intelektualno lastnino kakor tudi oceni mnogih strokovnjakov gre za korenito spremembo patentnega sistema in z njo za spremembo poslovnega okolja v večini držav članic EU.

Da bi prihajajoče spremembe čim bolj približali uporabnikom in hkrati pridobili vaše videnje in razmišljanja o tej tematiki vas 3. junija 2014 vabimo na seminar o unitarnem patentu za uporabnike z naslovom »The Patent package and expected benefits for users«, ki ga organizirata Urad RS za intelektualno lastnino in Evropski patentni urad ob podpori Gospodarske zbornice Slovenije. Gre za prvi večji dogodek o tej temi v Sloveniji. Pomen dogodka je še večji, ker bo Center za arbitražo in mediacijo v patentnih sporih, ki bo imel sedež v Ljubljani in Lizboni, sestavni del novega patentnega sistema EU.

Poudarek dogodka bo na pomenu unitarnega patenta za slovensko in evropsko gospodarstvo, še posebej v luči intenzivne izvozne narave slovenskega gospodarstva, za katerega je svoboda delovanja na tujih trgih še kako pomembna. V želji, da bi vzbudili zanimanje kar najširšega kroga zainteresirane javnosti, smo na dogodek povabili raznovrstne sektorje gospodarstva in javnega sektorja, predvsem javne raziskovalne organizacije, katerih R&R je lahko pomemben vir inovacijskega potenciala za slovensko gospodarstvo in s tem relevanten uporabnik evropskega patentnega sistema.

Ob predvidenih negativnih učinkih uvedbe novega sistema, o katerih se v javnosti sliši največ, je potrebno čim prej in čim bolj strokovno spregovoriti tudi o pozitivnih učinkih te uvedbe na dolgi rok in osvetliti vprašanja z različnih zornih kotov.

Seminar bo v prostorih Gospodarske zbornice Slovenija (Dvorana A v 1. nadstropju, Dimičeva 13, Ljubljana) 3. junija 2014 potekal od 9. do 17. ure v angleškem (predstavitve) in slovenskem jeziku (razprava). Udeležba na seminarju je brezplačna.

Več informacij o dogodku in podrobnejši program bomo objavili v kratkem.

avgust (1)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)