26.08.2016

Nagrada Evropski izumitelj leta 2017 - Vabilo k oddaji predlogov

URSIL vabi k prijavi - rok pri EPU je 12.10.2016

Evropska komisija in Evropski patentni urad (EPU) bosta prihodnje leto že 12. zapored podelila nagrado Evropski izumitelj leta, najvišje evropsko odlikovanje za izumitelje z vsega sveta. Gre za nagrado, ki je od prve podelitve leta 2006 pridobila sloves ene najprestižnejših nagrad te vrste. Nagrade podelijo izumiteljem ali skupinam izumiteljev v petih kategorijah:

1. industrija,
  2. manjša in srednja podjetja,
  3. raziskovalan dejavnost,
  4. izven-evropske države in
  5. življenjsko delo.

Priznanja za leto 2016 so svečano podelili junija letos v Lizboni, in sicer za izume: nova kategorija rešitev za medicinsko slikanje - 3D slike zapletov tkiva, vključno raka in ožilja, uporaba amoniaka v trdni obliki, ki zmanjšuje  onesnaženost zraka iz dizelskih motorjev in deluje kot gorivo brez emisij, za zdravljenje Parkinsonove bolezni in drugih nevroloških bolezni z uporabo visokofrekvenčne stimulacije možganov,  biorazgradljive plastike, ki  zajame močna zdravila proti raku za novo raven ciljane dostave,  avtomobilski varnostni sistemi - elektronski nadzor stabilnosti sistema (ESC) in druge rešitve, da se prepreči zdrs s ceste in nalet vozil v ekstremnih zavornih situacijah.

Več informacij o nagradi in pogojih za prijavo, vključno s prijavnim obrazcem,  je na voljo na spletni strani Evropske patentne organizacije http://www.epo.org/european-inventor, bistveni pogoj za kandidaturo pa je, da morajo biti predlagani izumi varovani z veljavnim Evropskim patentom in morajo zadostiti spodaj naštetim merilom:

• visoka stopnja inventivnosti,
  • praktična uporabljivost,
  • tržni uspeh ali potencial v Evropi,
  • gospodarski in družbeni doprinos (npr. povečanje zaposlovanja, izboljšanje kakovosti vsakdanjega življenja in/ali varstvo okolja).

Kandidature ocenjuje visoko usposobljena in strokovna mednarodna žirija, ki med prijavljenimi izumitelji izbere po tri nominirance za vsako kategorijo. Ti bodo povabljeni na slavnostno podelitev, ki bo 15. junija 2017 v Benetkah, kjer bodo razglasili zmagovalce v vseh kategorijah. Enemu od 15 finalistov pa pripade še nagrada ljudstva, ki jo podeli javnost z glasovanjem prek spleta in družabnih omrežij za najbolj popularen izum.

Na uradu smo prepričani, da tudi slovenski izumitelji izpolnjujete zahtevane pogoje za kandidaturo. Lahko se prijavite sami, lahko pa vas predlaga URSIL kot pristojni nacionalni urad. Če izpolnjujete razpisne pogoje in vam tekmovanje predstavlja izziv, vas vabimo, da nam to sporočite najkasneje do 30. 9. 2016 na sipo@uil-sipo.si. Urad bo preveril vse potrebno in v sodelovanju z vami izvedel prijavo pri EPU. Če se boste prijavili sami, vas prosimo, da nas o tem obvestite. Kontaktna oseba na URSIL je dr. Klemen Grošelj (klemen.groselj(at)uil-sipo.si).

julij (7)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)