04.08.2015

Nagrada Evropski izumitelj leta 2016 - Vabilo k oddaji predlogov

URSIL vabi k prijavi - rok pri EPU je 14.10.2015

Evropska komisija in Evropski patentni urad (EPU) bosta prihodnje leto že 11. zapored podelila nagrado Evropski izumitelj leta, najvišje evropsko odlikovanje za izumitelje z vsega sveta. Gre za nagrado, ki je od prve podelitve leta 2006 pridobila sloves ene najprestižnejših nagrad te vrste. Nagrade podelijo izumiteljem ali skupinam izumiteljev v petih kategorijah:

1. industrija,
  2. manjša in srednja podjetja,
  3. raziskovalna dejavnost,
  4. izven-evropske države in
  5. življenjsko delo.

Priznanja za leto 2015 so svečano podelili junija letos v Parizu, in sicer za izume razvoja s področja tehnologije mikročipa, prenosa podatkov, tkivnega testiranja pri zdravljenju raka dojk, nove vrste plastike, ogljikovih nanocevk ter cepiva proti raku na materničnem vratu.

Več informacij o pogojih za prijavo in ostalem je na voljo na spletni strani Evropske patentne organizacije http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/nominate.html, bistveni pogoj za kandidaturo pa je, da morajo biti predlagani izumi zaščiteni z veljavnim Evropskim patentom in morajo zadostiti spodaj naštetim merilom:

• visoka stopnja inventivnosti,
  • praktična uporabljivost,
  • tržni uspeh ali potencial v Evropi,
  • gospodarski in družbeni doprinos (npr. povečanje zaposlovanja, izboljšanje kakovosti vsakdanjega življenja in/ali varstvo okolja).

Kandidature ocenjuje visoko usposobljena in strokovna mednarodna žirija, ki med prijavljenimi izumitelji izbere po tri nominirance za vsako kategorijo. Ti bodo povabljeni na slavnostno podelitev, ki bo 9. junija 2016 v Lizboni, kjer bodo razglasili zmagovalce v vseh kategorijah. Enemu od 15 finalistov pa pripade še nagrada ljudstva, ki jo podeli javnost z glasovanjem prek spleta in družabnih omrežij za najbolj popularen izum.

Na uradu smo prepričani, da tudi slovenski izumitelji izpolnjujete zahtevane pogoje za kandidaturo. Lahko se prijavite sami, lahko pa vas predlaga URSIL kot pristojni nacionalni urad. Če izpolnjujete razpisne pogoje in vam tekmovanje predstavlja izziv, vas vabimo, da nam to sporočite najkasneje do 28. 9. 2015 na sipo(at)uil-sipo.si. Urad bo preveril vse potrebno in v sodelovanju z vami izvedel prijavo pri EPU. Če se boste prijavili sami, vas prosimo, da nas o tem obvestite.

avgust (6)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)