14.08.2014

Nagrada Evropski izumitelj leta 2015 - Vabilo k oddaji predlogov

Urad vabi k prijavi - rok pri EPU je 10.10.2014

Evropska komisija in Evropski patentni urad (EPU) bosta prihodnje leto že 10. leto zapored podelila nagrado Evropski izumitelj leta, najvišje evropsko odlikovanje za izumitelje z vsega sveta. Gre za nagrado, ki je od prve podelitve leta 2006 pridobila sloves ene najprestižnejših nagrad te vrste. Nagrade podelijo izumiteljem ali skupinam izumiteljev v petih kategorijah:

1. industrija,
  2. manjša in srednja podjetja,
  3. raziskovalna dejavnost,
  4. izven-evropske države in
  5. življenjsko delo.

Priznanja leta 2014 so 17. junija letos podelili pionirjem razvoja prvega učinkovitega zdravila za tuberkulozo ter izumiteljem zidnega vijačnega vložka, ki pomeni revolucijo v gradbeništvu, čiščenja vode z akvaporinsko membrano, hitrega DNK testa, tehnologije 3D tiska in QR kode.

Več informacij o pogojih za prijavo in ostalem je na voljo na spletni strani Evropske patentne organizacije http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/nominate.html, bistveni pogoj za kandidaturo pa je, da morajo biti predlagani izumi zaščiteni z veljavnim Evropskim patentom in morajo zadostiti spodaj naštetim merilom:

• visoka stopnja inventivnosti,
  • praktična uporabljivost,
  • tržni uspeh ali potencial v Evropi,
  • gospodarski in družbeni doprinos (npr. povečanje zaposlovanja, izboljšanje kakovosti vsakdanjega življenja in/ali varstvo okolja).

Kandidature ocenjuje visoko usposobljena in strokovna mednarodna žirija, ki med prijavljenimi izumitelji izbere po tri nominirance za vsako kategorijo. Ti bodo povabljeni na slavnostno podelitev, ki bo 11. junija 2015 v Parizu, kjer bodo razglasili zmagovalce v vseh kategorijah. Enemu od 15 finalistov pa pripade še nagrada ljudstva, ki jo podeli javnost z glasovanjem prek spleta in družabnih omrežij za najbolj popularen izum.

Na uradu smo prepričani, da tudi slovenski izumitelji izpolnjujete zahtevane pogoje za kandidaturo. Lahko se prijavite sami, lahko pa vas predlaga URSIL kot pristojni nacionalni urad. Če izpolnjujete razpisne pogoje in vam tekmovanje predstavlja izziv, vas vabimo, da nam to sporočite najkasneje do 26. 9. 2014 na naslov sipo(at)uil-sipo.si. Urad bo preveril vse potrebno in v sodelovanju z vami izvedel prijavo pri EPU.

januar (7)