16.01.2014

Nadzor spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju

Uveljavljanje pravic - opravljeni pregledi TIRS (povzetek poročila o nadzoru)

V okviru prizadevanj za učinkovitejše uveljavljanje pravic intelektualne lastnine in ozaveščanje javnosti povzemamo Poročilo o opravljenih nadzorih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju, ki ga je Tržni inšpektorat RS (TIRS) pripravil za Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Skupina posebej usposobljenih tržnih inšpektorjev TIRS, ki na podlagi določil Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) izvaja upravne ukrepe v zvezi s kršitvami avtorskih pravic, je v nadzorni akciji v oktobru in novembru 2013 večinoma na podlagi prejetih prijav pa tudi po metodi naključnega izbora opravila inšpekcijske preglede v zvezi z računalniškimi programi pri 59 subjektih (pregled je zajel 428 računalnikov s prek 1800 programi oziroma 80 % računalnikov v poslovnih prostorih pregledanih subjektov). Pri 34 subjektih (57,6 %) je skupina ugotovila nezakonito uporabo vsaj enega računalniškega programa ter glede na ugotovljene kršitve in stopnjo kršitve ustrezno ukrepala zoper 19 subjektov v upravnem oziroma prekrškovnem postopku, 8 subjektom pa izrekla opozorilo.

Poleg nadzora uporabe računalniških programov je bil tokrat opravljen tudi en nadzor prodaje programov pri fizični osebi, pri čemer je bilo ugotovljeno, da za sestavljanje in prodajo računalnikov ni bila registrirana in da je na računalnike prednalagala operacijski sistem brez ustrezne licence. Kršitelju je bila izrečena globa s plačilnim nalogom zaradi dela na črno kot tudi zaradi kršenja avtorskih pravic.

Dolgoletni rezultati nadzora TIRS kažejo, da je povprečna stopnja nezakonito uporabljenih programov okoli 12 %, iz statistike pa izhaja, da število kršitev na tem področju narašča, kar je verjetno posledica trenutne ekonomske situacije v Sloveniji. TIRS bo zato s tovrstnim nadzorom nadaljeval tudi v prihodnje.

Vir: Tržni inšpektorat RS, Poročilo o opravljenih pregledih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju na podlagi določil ZASP (št. 024-80/2013-9 z dne 15. 1. 2014).