26.08.2008

Nadzor spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju

Opravljeni nadzori in sprejeti ukrepi TIRS (povzetek poročila)

V okviru prizadevanj za učinkovitejše uveljavljanje pravic intelektualne lastnine in ozaveščanje javnosti povzemamo Poročilo o opravljenih nadzorih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju, ki ga je Tržni inšpektorat RS (TIRS) pripravil za Ministrstvo za gospodarstvo.

TIRS, ki izvaja upravne ukrepe v zvezi s kršitvami avtorskih pravic, je v prvi polovici leta 2008 opravil inšpekcijske preglede v zvezi z računalniškimi programi, in sicer pri 60 subjektih, za katere je prejel obvestilo, da so potencialni kršitelji avtorskih pravic. Skupina posebej usposobljenih tržnih inšpektorjev je pri 42 subjektih (70 %) ugotovila nezakonito uporabo vsaj enega računalniškega progama ter glede na ugotovljene kršitve in stopnjo kršitve tudi ustrezno postopala.

Primerjava podatkov na tem področju za zadnjih 10 let kaže dolgoletni trend upadanja kršitev (tako glede števila nezakonito uporabljenih programov kot števila subjektov, ki nezakonito uporabaljajo vsaj en računalniški program), podatki o prvi nadzorni akciji TIRS v letu 2008 pa kažejo izrazit porast kršitev v prvi polovici leta 2008. Ali je to posledica dejstva, da je bil nadzor tokrat prvič opravljen samo pri subjektih, za katere je TIRS prejel obvestilo o potencialni kršitvi, ali pa gre za dejansko povečanje nespoštovanja avtorskih pravic na tem področju, bo moč sklepati po jesenskem nadzoru v tem letu oziroma po nadzorih v prihodnjih letih. Skrb pa vzbuja dejstvo, da so bili ponovno odkriti štirje subjekti, ki so vse računalniške programe uporabljali nezakonito.

Vir: Tržni inšpektorat RS, Poročilo o opravljenih nadzorih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju (št. 024-18/2008-8-10103 z dne 16.6.2008).