02.02.2009

Nadzor spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju

Opravljeni pregledi in sprejeti ukrepi TIRS (povzetek poročila o drugi nadzorni akciji)

V okviru prizadevanj za učinkovitejše uveljavljanje pravic intelektualne lastnine in ozaveščanje javnosti povzemamo Poročilo o opravljenih nadzorih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju, ki ga je Tržni inšpektorat RS (TIRS) pripravil za Ministrstvo za gospodarstvo.

TIRS, ki izvaja upravne ukrepe v zvezi s kršitvami avtorskih pravic, je v drugi nadzorni akciji v obdobju od 3.11.2008 do 14.11.2008 na področju RS po metodi slučajnega izbora opravil inšpekcijske preglede v zvezi z računalniškimi programi, in sicer pri 68 subjektih. Skupina posebej usposobljenih tržnih inšpektorjev je pri 47 subjektih (68,1 %) ugotovila nezakonito uporabo vsaj enega računalniškega programa ter glede na ugotovljene kršitve in stopnjo kršitve ustrezno ukrepala  v upravnem oziroma prekrškovnem postopku.

Primerjava podatkov za zadnjih 10 let nadzora kaže sicer dolgoletni trend upadanja kršitev (tako glede števila nezakonito uporabljenih programov, kot tudi glede števila subjektov, ki nezakonito uporabljajo vsaj en računalniški program), kljub temu pa podatki o prvi in drugi nadzorni akciji TIRS v letu 2008 kažejo na izrazit porast kršitev v letu 2008.

Ali je porast kršitev avtorskih pravic na računalniškem področju posledica dejstva, da se je nadzor opravljal večinoma pri subjektih, za katere je TIRS prejel obvestilo, da so morebitni kršitelji avtorskih pravic, ali pa se je dejansko povečalo nespoštovanje avtorskih pravic na tem področju, bo moč sklepati po nadzorih v prihodnjih letih.

Vir: Tržni inšpektorat RS, Poročilo o opravljenih pregledih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju (št. 024-53/2008-13-10103 z dne 19.1.2009).