25.07.2011

Nadzor spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju

Uveljavljanje pravic - opravljeni pregledi TIRS (povzetek poročila o nadzoru)

V okviru prizadevanj za učinkovitejše uveljavljanje pravic intelektualne lastnine in ozaveščanje javnosti povzemamo Poročilo o opravljenih nadzorih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju, ki ga je Tržni inšpektorat RS (TIRS) pripravil za Ministrstvo za gospodarstvo.

Skupina posebej usposobljenih tržnih inšpektorjev TIRS, ki na podlagi določil Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) izvaja upravne ukrepe v zvezi s kršitvami avtorskih pravic, je v nadzorni akciji v maju in juniju 2011 po metodi slučajnega izbora opravila inšpekcijske preglede v zvezi z računalniškimi programi pri 65 subjektih, ki zakonite uporabe niso mogli dokazati za 8,1 % programov (pregled je zajel prek 90 % vseh prisotnih računalnikov s prek 2700 programi).

Pri 34 subjektih (52,3 %) je skupina ugotovila nezakonito uporabo vsaj enega računalniškega programa ter glede na ugotovljene kršitve in stopnjo kršitve ustrezno ukrepala zoper vsega 21 subjektov v upravnem oziroma prekrškovnem postopku.

Primerjava podatkov kaže trend upadanja kršitev. Dolgoletni rezultati nadzora TIRS kažejo, da je povprečna stopnja nezakonito uporabljenih programov okoli 12 %, nedavno izvedena akcija pa od tega odstopa, verjetno zaradi dejstva, da je bil nadzor opravljen le pri naključno izbranih subjektih. Ker to področje še ni zadovoljivo urejeno, bo TIRS s tovrstnim nadzorom nadaljeval.

Vir: Tržni inšpektorat RS, Poročilo o opravljenih pregledih in sprejetih ukrepih pri nadzoru spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju na podlagi določil ZASP (št. 024-27/2011-9 z dne 12.07.2011).