26.11.2007

Nacionalni akcijski načrt o sodelovanju z EPU

Sprejet nacionalni akcijski načrt o sodelovanju z EPU za obdobje 2007–2010

V skladu z novimi določili Evropske patentne organizacije glede bilateralnega sodelovanja z državami članicami je bil kot prvi sprejet nacionalni akcijski načrt o sodelovanju s Slovenijo. Velja za obdobje od 1. avgusta 2007 do 31. julija 2010 in vključuje vse dejavnosti sodelovanja med Evropskim patentnim uradom in Uradom RS za intelektualno lastnino ter drugimi slovenskimi partnerskimi organizacijami, za katere je URSIL določen za glavnega koordinatorja.

Najpomembnejše dejavnosti, ki jih vključuje nacionalni akcijski načrt:

1. NADALJNJI RAZVOJ INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJ

• vzpostavitev elektronske podpore za aktivnosti in postopke pri URSIL (elektronsko vlaganje prijav)
  • vzpostavitev IT sistema za podporo e-nadzora in spremljanja kakovosti postopkov

2. RAZVOJ VSESTRANSKEGA SISTEMA ZA INFORMIRANJE

• preoblikovanje knjižnice URSIL v center za splošno svetovanje z ustrezno IT podporo
  • nove informacijske storitve (mnenja, poizvedbe, uporaba orodja IP Score)
  • posodobitev podatkovnih baz URSIL z dodajanjem povezav do polnega besedila patentnih dokumentov
  • vzpostavitev strežnika s slovenskimi patentnimi dokumenti

3. VZPOSTAVITEV MED-SEKTORSKE KOORDINACIJE ZA UČINKOVITO UVELJAVLJANJE PRAVIC INTELEKTUALNE LASTNINE (NACIONALNI FORUM ZA IL)

• zagotovitev višje ravni varovanja intelektualne lastnine in zmanjšanje piratstva
  • vzpostavitev koordinacije med predstavniki policijske in carinske uprave, tržne inšpekcije, sodišč, gospodarskih in obrtne zbornice, zastopniki in uradom