22.03.2013

Možna pogodba Svetovne organizacije za intelektualno lastnino o varstvu radiodifuznih organizacij

Poziv urada zainteresirani javnosti - do 02.04.2013

V okviru Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) poteka strokovna razprava o varstvu radiodifuznih organizacij že od leta 1998, vendar kljub temu soglasje o novem aktu, ki bi posodobil mednarodno varstvo radiodifuznih organizacij, še ni bilo doseženo. Sedanje mednarodno varstvo radiodifuznih organizacij že dolgo ni več ustrezno, ker ne omogoča varstva signala v digitalnem okolju. Radiodifuzne organizacije zato ne morejo uspešno preganjati kršilcev, ki z novimi tehnologijami ukradejo signal in javnosti nepooblaščeno predvajajo oddaje radiodifuznih organizacij. V dosedanji razpravi v okviru Stalnega odbora za avtorsko pravo (SCCR) je bilo sicer doseženo soglasje, da naj se kot izhodišče za varstvo radiodifuznih organizacij vzame varstvo signala, vendar pa so kljub temu še vedno ostala odprta druga vprašanja, kot so npr. upravičenci do varstva, obseg varstva oziroma vsebina pravic. Zaradi prevelikih razlik v stališčih držav pri reševanju odprtih vprašanj ni bilo mogoče doseči napredka.

Generalna skupščina WIPO, ki je zasedala od 1. do 9. oktobra 2012, je odobrila priporočila SCCR (dokument WO/GA/41/14). Slednji je glede varstva radiodifuznih organizacij priporočil, da naj se pospešeno nadaljuje delo na podlagi dokumenta SCCR/24/10, ki temelji na varstvu signala, z namenom doseči besedilo, ki bo omogočilo sprejetje odločitve o sklicu diplomatske konference v letu 2014. V ta namen bo od 10. do 12. aprila 2013 potekalo izredno zasedanje SCCR, ki bo obravnaval zgolj vprašanje varstva radiodifuznih organizacij. Več o aktivnostih WIPO glede varstva radiodifuznih organizacij si lahko preberete na spletišču WIPO.

Urad RS za intelektualno lastnino želi pridobiti tudi stališče zainteresirane javnosti do trenutnega osnutka predloga pogodbe - dokument SCCR/24/10. Ključna vprašanja glede bodoče mednarodne pogodbe izpostavljata tudi dva neformalna dokumenta, in sicer dokument Evropske komisije in vprašalnik Regionalne skupine centralnoevropskih in baltskih držav. Odgovori na ta vprašanja so temeljni za pripravo stališča Republike Slovenije do bodoče mednarodne pogodbe (opravičujemo se, ker so dokumenti v angleškem jeziku).

Urad zainteresirano javnost vljudno vabi, da svoje stališče do ključnih vprašanj bodoče mednarodne pogodbe pošlje na naslov urada, lahko tudi po elektronski pošti (sipo(at)uil-sipo.si) do 2. aprila 2013.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)