27.03.2020

Licenciranje v MSP

Nova študija

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pod okriljem Urada EU za intelektualno lastino (EUIPO), je objavil nov prispevek z naslovom Dejavnosti licenciranja MSP: podatki lastnikov  znamk EU.

Intelektualna lastnina ima pomembno vlogo v poslovnih strategijah, saj omogoča višje dobičke in ustvarja dodano vrednost podjetij. Najpogosteje je temelj prepoznavnosti podjetja na trgu in v panogi njegova znamka. Podjetja ki uporabljajo svoje znamke, največ prispevajo h gospodarstvu EU, saj neposredno ali posredno zagotavljajo 30 % delovnih mest v EU in ustvarijo 37 % BDP EU. Imetniki znamk lahko dovolijo drugemu podjetju - pridobitelju licence, da uporablja njihovo znamko v zameno za denarno nadomestilo.
Raziskava je pokazala, da je 7,5 % MSP, ki imajo v lasti znamke EU, v obdobju 2013 – 2017 te licenciralo drugim podjetjem. Iz raziskave je razvidno, da je bil letni povprečni prihodek v obdobju 2013 – 2017 ocenjen na 64.924 EUR na podjetje (kar ustreza 5,7 % povprečnega prometa evropskih MSP), letni prihodki od licenciranja znamk EU vseh MSP v EU so ocenjeni na 1,9 milijarde EUR.

Po podatkih iz registra EUIPO je povprečna življenjska doba znamke EU, ki jo registrirajo MSP, 20 let. Na podlagi tega in ob upoštevanju rezultatov raziskave, je bruto dokapitalizirana vrednost znamk EU, ki jih licencirajo MSP, za njihovo celotno življenjsko dobo ocenjena na 38 milijard EUR, kar ustreza 1,3 milijona EUR na podjetje, ki je dajalec licence. Raziskava tudi kaže, da je verjetneje, da bodo licence podeljene v sektorju storitev.

Celotno poročilo v angleškem jeziku in povzetek v slovenskem jeziku sta na ogled na tej povezavi.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)